Logo bredavandaag.nl
foto Raymond Tillieu
foto Raymond Tillieu

Vanaf 7 september is alles anders voor de Bredase (bus)reiziger

BREDA - Bredase busreizigers merken 7 september wat het nieuwe station voor hen betekent. Dan gaat voor Breda een nieuwe dienstregeling in, waarbij het meest ingrijpende de opening van het nieuwe busstation is. In hetzelfde weekend opent Prorail ook de winkelpassage en de nieuwe toegang tot de treinperrons.


In het nieuwe station zijn de in- en uitstapplaatsen voor de stad- en streekbussen aan de Stationslaan Noord gelegen in het nieuwe station. De lijnen hebben daar in principe vaste perrons, maar vertrekken incidenteel vanaf aangrenzende perrons. Dat wordt met dynamische borden aangegeven.

Om te zorgen dat reizigers hun weg weten te vinden, zetten ProRail en NS wegwijzers in die mensen kunnen helpen. "Forezen weten vaak hun weg wel te vinden, maar wij weten ook dat mensen gewoontedieren zijn. Wij weten dat we dan we even moeten helpen", aldus een woordvoerder van NS. Veolia geeft aan vanaf het moment van opening extra mensen in te zetten, in samenwerking met de provincie. "In principe voor een week, afhankelijk van de vraag."

Gelijktijdig met de nieuwe vertrek- en aankomstplaats bij het station komt er een nieuwe dienstregeling. Dat betekent onder meer dat de haltes Speelhuislaan en Teteringenstraat  vervallen. Alternatieve haltes zijn Sophiastraat, Doornboslaan of het nieuwe busstation. De halte Sophiastraat wordt verplaatst. Daar stoppen bovendien alleen nog de lijnen 1,7, 126, 127 en 129. Daar tegenover staat dat de halte Terheijdenseweg weer in egbruik genomen wordt. Daar stoppen de lijnen 117, 122, 123, 617 en 618.

De gewijzigde haltes hebben te maken met de aanrijroutes van de bussen. Zo rijden de bussen van en naar de Haagse Beemden via de Belcrumweg om net voorbij de Jumbo de Stationslaan in te draaien richting busstation. De lijnen 6 en 12 rijden ook via die kant richting centrum. Aan de andere zijde van het busstation rijden de bussen via de Terheijdenseweg, Liniestraat en Terheijdenstraat van en naar de busterminal.  

Het nieuwe busstation is voorlopig alleen te bereiken via de nieuwe stationshal, die in het weekend ervoor open gaat, en de nieuwe reizigerstunnel aan de Belcrumkant van het station. Reizigers die te voet richting centrum willen kunnen dat te voet over de loopbrug, via de tunnel aan de Terheijdenstraat en via de tunnel bij de Belcrumweg.  De reizigerstunnel bij het station is alleen toegankelijk vanaf de Belcrumzijde en gaat pas in 2016 open als doorgang van noord naar zuid. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief