Een van de eerste bussen tijdens een technische testrit op Breda Centraal.
Een van de eerste bussen tijdens een technische testrit op Breda Centraal. Peter Jeucken/gemeente Breda

Eerste bussen op nieuwe Breda Centraal

Algemeen

BREDA - De eerste vier stad- en streekbussen maken deze maandag hun rondje over het nieuwe busstation op Breda Centraal. Maandag en vrijdag rijden vier bussen testrondjes om de apparatuur in te stellen.

In de tussenliggende dagen rijden er eveneens bussen op het busstation. “Dan gaan de chauffeurs proefritten maken”, laat Veolia-woordvoerder Piet van den Bosch weten. De chauffeurs moeten het vooralsnog doen met hun ervaring vanuit de bus. Uitstappen is namelijk nog niet toegestaan. “In verband met de veiligheidsmaatregelen op het station.”

Behalve proefritjes hebben de buschauffeurs ook instructiebijeenkomsten over de rijroutes rond het station. “We zijn bezig het personeel bij te praten”, gaf  Van den Bosch vorige week al aan. Zo’n 350 tot 400 chauffeurs  moeten vanaf 7 september, als de nieuwe busterminal opent, hun weg zien te vinden naar én op het station. “Waar moet je mensen laten uitstappen als de halte bezet is, waar kun je parkeren bij een pauze, wat er komt op je display komt te staan als je het station inrijdt.”

Behalve dat het nieuwe busstation op zondag 7 september in egbruik wordt genomen, gaat ook de de dienstregeling met ingang van die dag op de schop. Zo verandert een aantal routes en vervallen haltes.