Logo bredavandaag.nl
Freek de Swart

Donderdag uitspraak rechter over verbouwing Koepel tot AZC

BREDA - Een rechtszaak houden op locatie blijkt niet zo makkelijk als de Rijdende Rechter doet vermoeden. De rechtbank in Breda deed woensdag een poging met een zitting in de oude koepelgevangenis. Vooraf hield de rechter eerst een schouw op het terrein. Aanleiding waren klachten van bewoners over de verbouwing aan het pand door het COA.

Geduldig wacht het publiek op de terugkeer van de rechter. Deze bekijkt samen met de aanklagers en verdediging de verbouwing iets verderop het terrein. Aan de andere kant van het rode lint wordt de media erop gewezen dat er niet gefotografeerd mag worden, of in ieder geval niet teveel. “Wellicht wordt het over twee jaar weer een gevangenis, dus vandaar”, verklaart Robert Ploeg van het COA. Hij heeft vertrouwen in de zitting. “Wij gaan uit van een positieve uitspraak. We zijn hier in Breda te gast en zullen ons houden aan de huisregels. Mocht blijken dat er iets niet in orde is dan veranderen we dat.”


Naast pers en omwonenden trekt de rechtszaak ook dagjesmensen als Martine van Tilborg. “Normaal zijn de plaatsen meteen vol bij een open dag van de Koepel, dus vandaar dat we vandaag komen. Jammer dat we niet naar binnen mogen.” De zaak zelf interesseert Van Tilborg weinig. “Die asielzoekers komen er toch wel.”

Tijdens de zaak zelf blijkt dat de kerk wellicht een prima locatie is voor preken, maar minder voor rechtszaken. Verschillende stemmen galmen luidt door de ruimte zonder dat er ook maar een goed verstaanbaar is. Met gebogen ruggen en handen aan het oor luistert het publiek mee. Een ding is wel duidelijk, de uitspraak van de rechter komt donderdag.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief