Afbeelding

Nieuwe route verlost Haagse Beemden van hoogspanningskabels

Economie

BREDA -  Het ministerie van Economische Zaken heeft de route vastgesteld van de 380kv hoogspanningsleiding tussen Borselle en Tilburg. Het nieuwe tracé loopt via Roosendaal en Breda. De nieuwe route voldoet aan de nieuwe strenge nationale eisen van het ministerie. Begin 2017 moet er worden begonnen met de bouw van de nieuwe stroomleiding. 

Eerder was het ministerie van plan om de leiding via een noordelijke route te laten lopen. Deze route zorgde echter voor een overbelasting bij Oud Gastel en Geertruidenberg. Nieuwe masten bouwen was geen optie omdat deze te dicht bij bestaande woningen zou komen te staan.

Wethouder Akinci is tevreden met de keuze van het ministerie. “Zoals het er nu uitziet pakt deze beslissing gunstig uit voor Breda. De hoogspanningskabel boven de Haagse Beemden kan hierdoor verdwijnen.”  De hoogspanningskabels boven de Bredase wijk is al langer een doorn in het oog van de gemeente.

De verwachting bij Akinci is dat het huidige tracé definitief is. “Je moet van Borselle naar Tilburg via een paar vaste verdeelstation. Het noordelijke tracé is nu geen optie meer, dus dan blijven er weinig andere keuzes over. Het ministerie brengt het nieuws ook groot naar buiten.”

Wethouder Akinci noemt de nieuwe aan te leggen stroomkabel een backbone van de Nederlandse energievoorziening. “Door duurzame oplossingen zijn deze 380kv wellicht in de toekomst minder belangrijk, maar zeker nodig.”