Afbeelding
CDA

CDA: De gemeente moet kunstwerken beter beschermen

Cultuur

BREDA - De CDA-fractie in Breda maakt zich hard voor ‘vergeten kunstwerken.’ Aanleiding is een gevonden kunstwerk op een braakliggend terrein tussen de Speelhuislaan en de Van Rijckevorselstraat. Met name mozaïeken en muurschilderingen uit de Wederopbouwperiode van de jaren vijftig en zestig zouden vaak verloren gaan bij de sloop van gebouwen.

Dat het volgens het CDA ook anders kan bewijzen de werken van de Bredase kunstenaars Piet Buijs en Fons Neijens. Deze werken hingen aan en in een oud schoolgebouw in de wijk Heuvel. Toen het pand werd gesloopt zijn de werken gerestaureerd en op prominente plekken in de wijk teruggeplaatst.

De CDA-fractie wil nu van het college weten of het bekend is met het gevonden kunstwerk en of zij van plan is te onderzoeken wat de herkomst en waarde is van het werk. Verder willen de Chirsten-democraten dat de gemeente onderzoekt of er voortaan niet een aparte sloopvergunning moet worden aangevraagd voor kunstwerken.

Het CDA maakt hierbij de vergelijking met archeologisch onderzoek. Dat is verplicht bij nieuwbouw of grondverzet bij een bepaald aantal m2. Hierbij zouden niet allen kunstwerken moeten worden geintevitariseerd, maar ook op culturele en financiële waarde worden geschat.