Een deel van het team dat komende week het restaurant aan de Haven gaat bemannen. Nu wordt stevig geklust.
Een deel van het team dat komende week het restaurant aan de Haven gaat bemannen. Nu wordt stevig geklust. Wijnand Nijs

Nieuw restaurant aan de Haven ‘powered by Streetwise Breda’

Economie

CENTRUM - Streetwise Breda opent begin september een restaurant aan de Haven. Op de plaats waar de afgelopen jaren Alexandros The Greek, Nottos en Entrecote gevestigd waren gaat Streetwise twaalf mensen opleiden tot kok of gastheer of gastvrouw.

In het pand aan de Haven zijn nu al de mensen bezig die ook achter het fornuis staan en die de gasten gaan bedienen. “Zij knappen de zaak op, doen de inrichting”, vertelt de drijvende kracht achter Streetwise, Wilfranc Visseren.  “In onze meubelmakerij aan de Willemstraat zijn mensen de laatste hand aan het leggen aan de meubels die we zelf ontwerpen en maken voor het restaurant en terras.”

De nieuwe restaurantmedewerkers worden begeleid door twee professionals uit de horeca, een ervaren kok en een ervaren gastheer. “De werknemers zijn deels voormalige dak- en thuislozen, zoals die ook bij onze andere activiteiten werkzaam zijn.” Visseren hoopt dat de mensen die aan de slag gaan in het restaurant hun leer-werkplek bekroond gaan zien met een certificaat van de Rooi Pannen. “Daar ben ik over bezig, maar dat gaat me lukken.”  

Visseren, zelf door een zakelijke tegenvaller ook ooit dakloos geweest, geeft aan dat hij bij het idee voor een restaurant geïnspireerd is door anderen. “Bijvoorbeeld Jamie Oliver, met Fifteen, maar ook The Colour Kitchen.”

Het doel van Visseren met Streetwise, waar inmiddels 32 mensen werken, én dus ook met het restaurant: “Het beeld bijstellen dat mensen hebben van dak- en thuislozen. Als mensen die term horen denken ze aan de stereotype zwerver, maar het gaat ook om gezinnen die bijvoorbeeld door de crisis op straat zijn komen te staan.”

Door de mensen aan een baan te helpen en ondersteuning te geven bij het vinden van een dak boven hun hoofd, raken ze uit de vicieuze cirkel. “Wij zijn niet zo geïnteresseerd in hoe het is gekomen dat mensen dakloos zijn, we kijken vooral naar de toekomst. Daarvoor moeten ze zelf het heft in handen nemen. Wij ondersteunen.”

Die toekomst begint voor ongeveer twaalf mensen bij het restaurant. Voor de stichting van het restaurant kreeg hij alle medewerking. “Van de brouwerij en van de pandeigenaar. Maar let wel, wij moeten straks ook gewoon onze huur betalen en onze bestellingen afrekenen. We zijn gewoon een bedrijf dat onze rekeningen moet betalen en dat personeel betaalt.”

De naam van het restaurant? “Die houden we geheim tot dag voor we open gaan.” De eerste dagen gaat het nieuwe horecabedrijf proefdraaien. “En eind september volgt dan de officiële opening.”