Veel asielzoekers zijn op de vlucht voor geweld zoal hier in Syrië
Veel asielzoekers zijn op de vlucht voor geweld zoal hier in Syrië Flickr.com/syriafreedom

Tegenstanders opvang asielzoekers teleurgesteld maar strijdbaar

Algemeen

BREDA - De tegenstanders van de opvang van asielzoekers in de Koepel hebben teleurgesteld gereageerd op de beslissing van de rechtbank. Deze wees donderdag de bezwaren tegen de verbouwing van de voormalige gevangenis af.

Colette Klautz zegt dat het verzet tegen de komst van  de asielzoekers in de Koepel onverminderd doorgaat. “We vinden het jammer, maar het ging hier om bezwaren van individuen. We zullen als buurt de gemeente en het COA blijven volgen om te zorgen de de juiste procedure zorgvuldige wordt gevolgd.”

Zo zou de gemeente werk moeten maken van de een serieuze risico-analyse. “Zorg dat de mensen die in de Koepel komen wonen veilig zijn. We blijven het gevoel houden dat de beslissing er doorheen is gedrukt zonder dat er is nagedacht over de consequenties”, aldus Klautz. Volgens haar is er in Nederland nauwelijks ervaring met het opvangen van asielzoekers in een druk centrum.  

Klautz zegt het verder jammer te vinden dat de tegenstanders van asielzoekers in de Koepel worden neergezet als racisten en egoïsten. “Heel flauw dat er wordt gezegd dat we alleen maar bezig zijn met de waarde van ons huis of angst hebben voor vreemdelingen. Wij denken gewoon dat de stad niet is ingericht op deze 400 nieuwe bewoners in de Koepel.”

Advocaat Robert van ‘t Zelfde zegt het te betreuren dat het bezwaar tegen de verbouwing is afgewezen. Hij zegt het niet eens te zijn met de beslissing van de rechter dat een asielzoekerscentrum per definitie een welzijnsinstelling is. Hoewel er tegen deze beslissing geen hoger beroep kan worden gevoerd ziet Van ‘t Zelfde wel juridische vervolgmogelijkheden. “De gemeente moet ook nog antwoord geven op de bezwaren, tegen die afwijzing kunnen we een bodemprocedure starten.”

Of de cliënten van Van ‘t Zelfde nog verder stappen willen ondernemen weet de advocaat nog niet. Binnenkort heeft hij hier overleg over. “Wellicht komen er nu nog tientallen andere buurtbewoners die bezwaar willen maken. Mensen moeten daar natuurlijk wel tijd, zin en geld voor over hebben.”