Demonstratie Hart voor Gaza op het Kasteelplein.
Demonstratie Hart voor Gaza op het Kasteelplein. Freek de Swart

Demonstratie 'Hart voor Gaza' in centrum Breda

Algemeen

BREDA - Op het Kasteelplein in Breda is het kort voor aanvang van de demonstratie Hart voor Gaza rustig. Het aantal demonstranten en politieagenten lijkt in evenwichtig. Actiecomite Hart voor Gaza heeft vier sprekers bereid gevonden de demonstratie zondagmiddag in Breda toe te spreken. Het comité wil de prille en kwetsbare wapenstilstand  ondersteunen met deze demonstratie. 

Sprekers zijn Anja Meulenbelt, Maarten Jan Heijmans , Dyab Abou Jahjah en Che Brandes-Tuka.  Zij gaan in op de situatie in Gaza, waarbij de afgelopen weken honderden doden vielen.

„Discussies over de schuldvraag zijn onvermijdelijk en nodig”, zegt het actiecomité, „maar allereerst en onmiddellijk moet  Israël  stoppen met het doden van  onschuldige Palestijnse kinderen en burgers die opgesloten zitten op een smalle kuststrook bij Gaza.” 

Eerdere demonstraties elders in het land zorgden voor veel discussie doordat demonstranten controversiële uitspraken deden of vlaggen van verboden organisaties meedroegen.  Hart voor Gaza heeft hierover afspraken gemaakt samen met de gemeente politie en justitie. Ook zijn er afspraken gemaakt over de openbare orde. Discriminerende of racistische uitingen in woord, beeld of gebaar worden niet gedoogd, zo liet burgemeester Van der Velden weten. De demonstratie staat niet ter discussie.  “Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, evenals het recht op demonstreren. Wel binnen de grenzen van de wet. Dat betekent dat we met elkaar alert zijn op en optreden tegen discriminatie, belediging en opruiing. Naast zaken als nazi-symbolen en ISIS-vlaggen zijn gezichtsbedekende kleding ook verboden tijdens de optocht. De politie zal verder alert zijn dat de pers niet wordt gehinderd in haar  werk van vrije nieuwsgaring.

De demonstratie start om 14:00 uur op het Kasteelplein. De tocht door de binnenstad zal tot 17:00 uur duren.