De installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014.
De installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. Peter Visser

Politiek Breda: Hete herfst na een roerige zomer?

Politiek

BREDA - Na een vergaderloze zomer, gaat de Bredase politiek deze week weer van start. De eerste vier commissievergaderingen staan op de agenda. Voorafgaand aan deze eerste bijeenkomsten: waarover gaan oppositie en coalitie met elkaar in de slag?  

Eerst wat er aan vooraf ging. Na de verkiezingen waarin VVD en D66 de grootste partijen bleken, maar waarin CDA zijn positie behield en de SP flink won, volgde een verrassende formatie. De liberalen zagen zich al snel gepasseerd door een succesvolle vrijage over links. Het leidde tot wrevel aan rechterzijde.

Na de presentatie van het coalitieakkoord eind april en de daarop volgende installatie van GroenLinks, PvdA, Breda’97, SP en CDA, volgde snel het verzoek om de opvang van asielzoekers in De Boschpoort toe te staan. Daar ging een rustige inwerkperiode. De discussie die daarop volgde sluimert nog steeds, aangewakkerd door omwonenden die via de Wet Openbaarheid Bestuur en rechtszaken de komst proberen tegen te houden. Discussie was er ook over de aanpak van de No-Harleydag en het gedoe rond het megascherm bij het WK.  

Binnen de coalitie werd in juli gekeken naar de PvdA. Die partij nam afscheid van fractiegenoot Jamal Nouhi. Uitspraken die hij op internet had gedaan, bleken voor de partij onverteerbaar. Nouhi behield zijn zetel op eigen titel, waardoor de coalitiemeerderheid slonk van 21 naar 20, al is het de vraag hoe Nouhi stemt. Dat hij opschuift naar de rechtse oppositie lijkt ook niet heel waarschijnlijk. Wel waarschijnlijk: dat het balanceren wordt voor de coalititie om iedereen aan boord te houden.

Het programma
De begroting
n oktober komt de nieuwe begroting aan de orde tijdens de commissie, waarna in november de raad haar goedkeuring moet verlenen. Belangrijk onderdeel van deze begroting zijn de drie decentralisaties en de daarmee gepaarde risico’s. Via Breda en het gemeentelijk grondbedrijf zijn ook zeker bespreekpuntjes.

Decentralisaties
Taaie kost voor veel raadsleden en andere Bredanaars. Toch leveren juist deze drie overheidstaken die van het Rijk naar de gemeente worden overgedragen misschien wel de meeste discussie op. Want hoe kan Breda WMO, Jeugdzorg en Participatie efficiënter regelen dan het Rijk? Dat is immers nodig, daar Breda aanzienlijk minder geld voor de taken krijgt dan er nu beschikbaar is. In het geval van de WMO reserveerde het college al 20 miljoen voor het geval het meegeleverde budget onvoldoende blijkt.

Factor C
Het moet anders met het subsidiebeleid én met Breda’s Museum en MOTI. Daarover waren veel partijen het eens. Wethouder Selcuk Akinci installeerde in zijn vorige periode een interimdirectie aan de Parade en voerde een veelbesproken bezuiniging door. Wachten is op een herziening van cultuurnota Factor C en de maatregelen waar hij mee komt. Akinci trekt daar de komende drie maanden voor uit. Zijn voorganger Wilbert Willems kwam er niet uit. Ook zijn huidige coalitiepartners waren kritisch.  

Achter de Lange Stallen (ADLS)
Oud-wethouder Cees Meeuwis (VVD) gaf eerder aan dat het nieuwe winkelcentrum doorgang zou vinden, maar ook dat de raad elke volgende stap onder ogen zou krijgen. Die tijd komt dit najaar. GroenLinks, SP en CDA waren kritisch. Hoe gaan zij het beleid doorzetten, nadat in het coaliteakkoord de visie van Meeuwis én de door de raad aangenomen werkwijze was onderschreven. Kernwoorden: de anterieure overeenkomst die gesloten moet worden en het flankerend beleid.

En verder
De nieuwe burgemeester
15 september stelt de raad het functieprofiel vast en gaat Commissaris voor de Koning Wim van de Donk de sollicitatieprocedure starten. Op dat moment wordt ook de vertrouwenscommissie van de raad samengesteld en geldt er zwijgplicht tot de benoeming. Per 1 januari heeft Breda een nieuwe burgemeester.

Bestemmingsplan Buitengebied Zuid.
Naar verwachting geen breekpunt, maar wel een bestemmingsplan waar veel vanaf hangt. Er moet meer ruimte komen voor ondernemerschap voor agrariërs, bijvoorbeeld in huisvesting voor seizoenskrachten en ondersteunende horeca.

Opknappen buitenruimte
Wethouder Patrick van Lunteren stipte het al aan tijdens de presentatie van de voorjaarsnota: de inhaalslag van achterstallig onderhoud aan de buitenruimte. Breda heeft daar tien miljoen voor klaar staan. Van Lunteren vroeg zich al af of dit uitvoerbaar was in verband met de bereikbaarheid van de stad. Hier wacht een slag met de provincie en wellicht ook met de raad.

Op ruimtelijk gebied moet verder vorm gegeven worden aan de zogenoemde Stedelijke Programmering: de regievoering van de gemeente over waar wat wanneer gebouwd wordt. Tot op heden trad de gemeente weinig sturend op. Daaraan gekoppeld: Breda moet nieuwe afspraken maken met de corporaties over de te bouwen sociale huurwoningen. De gemeente heeft sinds kort meer macht en kan corporaties meer sturen. Daar staat tegenover dat de corporaties weinig middelen hebben. Gaan zij de gemeente vragen om zekerheden die ze van de bank niet krijgen?

Via Breda en Bavelse Berg
Welke stappen worden er gezet in Via Breda? Rechtbank, WTC en Drie Hoefijzers Noord, waarvan het bestemmingsplan eind dit jaar in de raad komt.  En gaat de eerste spade bij de Bavelse Berg daadwerkelijk de grond in?  

Burgerbegroting
De coalitie wil toewerken naar een burgerbegroting voor de wijken. De eerste stappen hiertoe worden ook dit najaar gezet. De rol van de wijk- en dorpsraden wordt daarbij interessant.

NAC
Komt altijd terug. Ook komend jaar weer. Want bij de laatste redding werd de huur verlaagd onder voorwaarde dat het stadion niet langer alleen door NAC gebruikt zou worden. Dat blijkt een lastige tot op heden, onder meer door regelgeving.

Coffeeshopbeleid
Het coffeeshopbeleid moet geëvalueerd. Dat wordt waarschijnlijk een van de eerste taken van de nieuwe burgemeester.