Afbeelding

Breda 26e op lijst 'groenste stad'

Nieuws

BREDA - Breda is de afgelopen jaren relatief minder groen geworden, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Wageningen. De Nassaustad komt op de 26e plek als gekeken wordt naar vierkante meters groen per woning in de stad.

Heerlen, Emmen en Lelystad zijn het meest groen. Utrecht, Leiden en Haarlem komen onderaan. Breda had in 2009 86,1 vierkante meter groen per woning, in 2014 is dat 63 vierkante meter groen. 

Onderzoeker Peter Visschedijk legt uit dat er niet gekeken is naar redenen voor stijging of daling, maar puur naar de cijfers. “In sommige gevallen zijn stijgingen of dalingen mogelijk verklaarbaar doordat gebied een andere bestemming heeft gekregen, door bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten.”

De gemiddelde oppervlakte groen blijft dan ook gelijk in de steden. Dat er in Breda relatief minder groen is kan dus te verklaren zijn doordat er extra woningen gebouwd zijn. De onderzoekers vragen zich wel af hoe de groenbeleving is in de verschillende steden.

Zo willen ze weten of het beeld en de waardering overeenkomt met de ranglijst, of dat er andere elementen zijn die bijdragen aan de individuele groenbeleving van mensen. Wageningen UR roept mensen dan ook op om hun foto en waardering van stedelijk groen te delen via Facebook  of via Twitter (@WageningenUR #groenindestad)