Stationsplein centrumzijde 5-7-2014.
Stationsplein centrumzijde 5-7-2014. Pepijn Nagtzaam

Breda Centraal: stationshal sluit zaterdagnacht voorgoed

Nieuws

BREDA - Het is de laatste dag dat de 'oude' stationshal geopend is. Vandaag zijn zowel de noord- als de zuidzijde van het station in gebruik. Een dag, daarna gaat de zuidzijde op slot en blijft noord open. 

Dat betekent dat er behoorlijk wat te wennen is. Zaterdag, na het vertrekken van de laatste nachttrein, gaat de centrumzijde volledig dicht zodat de bouw van het nieuwe station voltooid kan worden. In 2016 moet het werk voltooid zijn.

Zoals gezegd: het wordt even wennen. Maar de overgang zorgt wel voor een vermindering van de chaos. Vanaf nu hoeft er niet meer geschoven te worden met bussen, die het ene moment vanaf het stationsplein en dan weer vanuit de Willemstraat of van voor de Subway vertrokken.  

De streek- en stadsbussen vertrekken voortaan vanaf het nieuwe busstation dat op dezelfde hoogte als de sporen ligt. De fietsen, die het voorplein van het station domineerden, verdwijnen naar de stalling in het station en naar de open stalling aan de noordzijde. De perrons zijn voortaan te bereiken via de trap en brug over de sporen heen.

Ondertussen wordt er stug doorgebouwd: het station moet nu over de sporen aan de centrumzijde heen komen. De tunnel die straks noord en zuid gaat verbinden wordt verder afgemaakt: deze komt op een dag tevoorschijn bij de huidige opgang naar spoor 2. Dat wordt ook de hoofdingang van het nieuwe station: de hal zoals we hem nu kennen zal verdwijnen.