Honderden red heads bezochten zondag 7 september Breda voor de Roodharigendag.
Honderden red heads bezochten zondag 7 september Breda voor de Roodharigendag. Jorgen Janssens

Breda kleurt ouderwets rood tijdens Redhead Days 2014

Cultuur roodharigendag

BREDA - Dat Redhead Days nog steeds ongekend populair zijn bewijst de 9e editie van het festival. Opnieuw kwamen honderden roodharigen in Park Valkenberg bijeen om hun rood zijn te vieren. Opnieuw werd ook het record verbroken van meest roodharigen op een plek. Als deze trend zich voortzet kan de organisatie van Redhead Days binnenkort op zoek naar een nieuwe locatie, want dan is Park Valkenberg simpelweg te klein voor zoveel roodharig enthousiasme.  

Dat het festival ook steeds internationaler wordt bewijzen de toespraken van Locoburgemeester Bergkamp en Minister Plasterk aan het begin van de dag. Beiden houden hun praatje voor een groot gedeelte in het Engels. “Wie komt er uit Engeland?” vraagt minister Plasterk aan het publiek. “En wie uit Amerika?’ Verschillende roodharige bezoekers schreeuwen het uit alsof het een voetbalwedstrijd is bij het horen hun land.

Hierna verklapt de minister welke link hij heeft met roodharigen. Als bioloog heeft hij te maken met genen en roodharigen hebben zeldzame genen. Wellicht ietwat ver gezocht, maar een kniesoor die daar op let. Even stipt hij een serieus onderwerp aan wanneer het over pesten gaat. Plasterk zegt te hopen dat de dagen bijdragen aan meer verdraagzaamheid. “Laten we trots zijn op deze mooie rode haren.”

Locoburgemeester Bergkamp zegt vooral trots te zijn op de groei die het festival heeft doorgemaakt. “De Facebookpagina van Redhead days heeft bijna 70.000 likes, dat is bijna meer dan Lowlands. En we gaan op naar de 10e editie.”

Na de toespraken voor het stadhuis is het tijd voor de traditionele optocht naar Park Valkenberg. Onderweg wordt de stoet begroet door verschillende theatervoorstellingen en marktkraampjes aan de kant van de weg. Zo ook de kraam van Monique Spruit van Fashion Style by M. Veel kleding heeft ze nog niet verkocht. “Er is niet veel publiek en de mensen die wel komen kopen niks en kijken alleen maar.” Spruit vindt het verder jammer dat niet alle kramen zijn verhuurd. “Misschien wordt het nog beter.”

In het park aangekomen kan het tellen beginnen vanuit de hoogwerker. “Over het hek jij, kom op!” Zegt een moeder resoluut tegen haar roodharige dochter die aarzelend kijkt naar de rode mensenmassa binnen de omheining. Even later maakt Plasterk bekend dat de recordpoging net niet is gehaald. Toch noemt de minister de dag geslaagd. “Welkom in Nederland, het land waar we applaudisseren voor diversiteit,” zegt Plasterk tegen het homogene rode publiek.

Wanneer even later blijkt dat het record toch is gebroken kan worden geconcludeerd dat RedHead Days 2014 wederom een succes was. Zoals je kunt zien: de Foto's.