De regenjas en paraplu overheersen het straat beeld in de 'zomerse' maand juli. Foto Ilse Lukken
De regenjas en paraplu overheersen het straat beeld in de 'zomerse' maand juli. Foto Ilse Lukken

Comité Welkom Vluchtelingen: Paraplu's welkom, net als een tekenaar

Cultuur

BREDA - Het comité Welkom Vluchtelingen heeft al meer dan 300 paraplu’s ingezameld. De paraplu’s zijn bedoeld als welkomscadeau voor de vluchtelingen die in de Koepelgevangenis komen wonen. De actie is volgens voorzitter Jan Hopman zo’n succes dat deze met twee weken wordt verlengd.

Het comité heeft zich ook onlangs versterkt met meneer Weterings, een gepensioneerde paraplureperateur. Aanstaande woensdag zal hij de paraplu’s controleren en repareren. Ook heeft hij contacten met een fabrikant die wellicht goedkope paraplu’s uit China kan regelen. Het is overigens niet de bedoeling dat mensen nu ook kapotte paraplu’s gaan inleveren. Voorzitter Hopman hoopt aan het einde van de actie zo’n 600 paraplu's te hebben verzameld.

Behalve extra paraplu’s heeft het comité momenteel geen behoefte aan nog meer speelgoed of kleding. Ook mensen die graag iets willen betekenen voor de asielzoekers kunnen zich volgens Hopman beter aanmelden bij Breda-Actief. Uitzondering hierop zijn mensen die kunnen helpen bij het maken van een alternatieve plattegrond van Breda. Hierop worden zaken aangegeven als de weggeefwinkel, de moskee en het stadskantoor. “Mensen die goed kunnen tekenen of veel weten van Breda kunnen we nog wel gebruiken”, aldus Hopman

18 september is er om 10:00 uur een informatiebijeenkomst in Zorgcentrum Lale. Het comite Welkom Vluchtelingen zal onder andere de resulaten laten zien van de gesprekken met het COA, Vluchtelingenwerk Breda en Breda-Actief.