Ernst Hoette (Amphia) bij presentatie nieuwbouw.
Ernst Hoette (Amphia) bij presentatie nieuwbouw. Wijnand Nijs

Breda en Amphia eens over parkeren, nieuwbouw start 2015

Economie nieuwbouw

BREDA - Het 200 miljoen euro kostende nieuwbouwplan van het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht kan in gang gezet worden. Dat is het gevolg van de goedkeuring die het Bredase college van burgemeester en wethouders dinsdag gaf aan de bouwplannen.

Amphia en Breda sluiten hierover een overeenkomst. Amphia zelf hoopt eind van dit jaar de gesprekken met een consortium van Nederlandse banken over de financiering af te ronden. Daarmee is de weg vrij voor de nieuwbouw, die uiteindelijk tot sluiting van de locatie Langendijk moet leiden. De bouw start dan begin 2015.

Laatste punt waarover de partijen het eens moesten worden, was feitelijk het plan van aanpak rond de infrastructuur en parkeren. Ook dat is nu rond. Afslagen vanaf de zuidelijke rondweg en de Claudiusprinsenlaan worden verbreed en een aansluiting op een hoogwaardig openbaar vervoerslijn gerealiseerd.

De parkeervoorzieningen moeten aansluiten bij de behoefte. “In totaal komen er 2250 parkeerplaatsen”, telde Ernst Hoette, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis. “900 daarvan komen in een parkeergarage op het voormalige JEKA-terrein. Die vervangen de huidige parkeerplaatsen, waar de nieuwbouw moet komen.” Een tweede parkeerplaats staat gepland voor 2019. “Die is pas nodig als Langendijk dicht gaat.” Voor het personeel komen er 900 plaatsen achter het ziekenhuis.

Met de aanleg van de parkeergarage moet begin komend jaar al begonnen worden. Om te zorgen dat de verkeersstromen goed blijven lopen, investeren Amphia en gemeente Breda 7 miljoen in de infrastructuur. “Het voorstel voor de financiering daarvan gaat naar de raad”, aldus wethouder Bob Bergkamp, “en past in de structuurvisie 2030 zoals die door de raad is goedgekeurd.”

De goedkeuring van de plannen is ook voor Breda van betekenis, aldus Bergkamp. “We nemen onze verantwoordelijkheid voor de regio. Het Amphia is ook belangrijk als de grootste werkgever in de regio”, memoreerde hij. Op de plaats van Langendijk moet een woonwijk ontstaan van 250 woningen. Ook die woningtoewijzing is nu geregeld. Amphia kan daardoor de verkoop van het terrein aan een ontwikkelaar gebruiken voor de financiering van het nieuwe ziekenhuis.