Amphia artist impressie van de nieuwbouw zoals die in 2019 gereed moet zijn.
Amphia artist impressie van de nieuwbouw zoals die in 2019 gereed moet zijn.

Amphia: Eenpersoonskamers en inchecken vanuit de parkeergarage

Economie nieuwbouw

BREDA - Breda krijgt een hypermodern ziekenhuis met een uitstraling die past bij Breda, gebaseerd op de kloosters en kazernes in de stad. Dat bleek woensdagmiddag bij de presentatie van de overeenkomst tussen gemeente en Amphia die de nieuwbouw mogelijk maakt.

“Een belangrijke mijlpaal”, zo noemde Ernst Hoette van het Amphia deze stap naar de nieuwbouw. In 2019 komen alle afdelingen samen in de locatie Molengracht en wordt Langendijk gesloten.

Deze samenvoeging is nodig. “De medische zorg wordt steeds complexer, specialisten moeten goed samen kunnen werken en kunnen communiceren”, stelde Hoette. “De samenvoeging is gebaseerd op medisch inhoudelijke argumenten. Alleen op die manier kunnen we de kwaliteit van de zorg leveren.”

Het nieuwe ziekenhuis is als een handschoen om de zorg, zo verbeeldde Hoette het. In een animatie werd het beeld geschetst van een modern ziekenhuis, waar de bezoeker vanuit huis met een app een parkeerplaats kan reserveren. Bij aankomst kan de patiënt dan meteen inchecken, zodat de afdeling weet dat hij of zij er al is.

De nieuwe entreehal verbindt straks de bestaande bouw met de nieuwbouw. In de nieuwbouw komen enkel eenpersoonskamers, voortgekomen uit de veranderende aanpak. “Mensen zijn steeds korter hier, maar als ze hier zijn, zijn ze ook echt ziek.” Elke kamer heeft eigen sanitair en ook ruimte voor familie om eventueel te overnachten.

In het bestaande  gebouw worden de kamers ook ruimer. “Maar dat gaat niet helemaal aangepast worden”, aldus Hoette. Het bestaande gebouw wordt wel onder handen genomen. “Maar dat kan pas als de nieuwbouw klaar is.”

De nieuwbouw bestaat uit vier delen. Een deel waar operaties en spoedeisende hulp plaatsvinden en delen voor oncologie, zorg voor moeder en kind en hart-, long en vaat. Het gebouw krijgt veel kleur en veel daglicht. Dat moet het grote gebouw vertrouwd doen aanvullen.