Wielrennen in en rond Breda: de Baronie Breda Classic in al zijn facetten. foto Adam Kalbarczyk
Wielrennen in en rond Breda: de Baronie Breda Classic in al zijn facetten. foto Adam Kalbarczyk

Baronie Breda Classic: 200 renners racen door de stad

Sport

BREDA - Voorzitter Walter Clement heeft er zin in: het is weer bijna zo ver. Aanstaande zondag denderen tweehonderd wielrenners door de stad tijdens de zesde editie van de Rabo Baronie Breda Classic.

De Classic ziet er dit jaar iets anders uit dan voorgaande jaren. De renners passeren namelijk vijf keer de binnenstad. De tweehonderd kilometer lange race is verdeeld in vijf identieke rondes van veertig kilometer.

Om half een wordt er gestart bij het NAC-terrein, waarna de ronde via Terheijden, Den Hout, en Made door het buitengebied naar de Haagse Beemden en uiteindelijk de Prinsenkade voert. Daar wordt er rond half vijf gefinished. De renners worden begeleid door ongeveer 35 motoren en motoragenten van de politie.

'Blij met internationale ploegen'
Clement is verheugd met de komst van veel ploegen uit het buitenland. In totaal doen er 25 ploegen mee met ieder acht renners. Daar zitten onder andere ploegen uit België, Luxemburg, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Denemarken bij. Daarnaast verschijnt ook het nationaal Amerikaans belofteteam aan de start ter voorbereiding op het aankomend WK.

De deelnemende ploegen zijn voornamelijk opleidingsploegen van de grote profploegen als Belkin en LottoBelisol. “De deelnemers zijn prof of semiprof. Ze zijn jong, de meeste nog jonger dan 23 jaar. Ze zitten dan ook nog niet op het hoogste niveau, maar sommigen zijn daar wel naar op weg. Je kunt ook wel stellen dat de winnaar van de Baronie Breda Classic wel snel een fulltime profcontract gaat krijgen.” Eerdere winnaars rijden nu voor ploegen als Belkin en Garmin, vertelt Clement.

Naast de Classic zelf is er nog meer te doen. Bij de Haven rijden zo’n tweehonderd kinderen een ‘dikkebandenrace’. Die wordt op gewone fietsen gereden over een parcours van vijfhonderd meter. Daarnaast rijden jongeren met een wielerlicentie nog een omnium.