Bruxelles is genomineerd voor de Breda Pluim 2014-2015
Bruxelles is genomineerd voor de Breda Pluim 2014-2015

Nominatie Breda Pluim: Bruxelles

Economie

BREDAPLUIM - Hoe gastvrij is ondernemend Breda in de binnenstad? De Breda Pluim houdt horeca en retailers scherp door ze te verrassen met een bezoek door een Mystery Guest. De bevindingen komen elke zaterdag op BredaVandaag en gelden meteen als nominatie. De eerste nominatie: Bruxelles.

Een donkerbruine kroeg met maar weinig licht, kleine tafels en harde, houten stoeltjes. Precies zoals je het verwacht bij een kroeg als Bruxelles. Wat verrast is de grootte van de kaart. Niet de werkelijke grootte, maar wat Bruxelles biedt. Dat is namelijk wel degelijk meer dan bij een bruine kroeg. Een indrukwekkende kaart met meer dan 50 bieren en een flinke lunch- en dinerkaart met een ruime keus in salades, vlees, vis en vegetarische gerechten. Bij Bruxelles zijn in de bediening een man of zes aan het werk. Ze zijn snel, maar van stress is geen sprake.

De serveerster is vrolijk en beleefd, iets wat de gast meteen op zijn gemak stelt. Met de draadloze kastjes die gebruikt worden gaat de bediening ook snel: binnen enkele minuten staat er een biertje voor mijn neus. Als diner gaan we voor de dinsdagdaghap: voor € 9,50 serveert Bruxelles onbeperkt spareribs. Klinkt veelbelovend!

Na ongeveer 25 minuten wachten - iets wat niet erg is op de Havermarkt, waar er genoeg is om naar te kijken - komt het gerecht. Daarvoor is al te zien dat de daghap een goed lopend gerecht is: er komen erg veel borden voorbij. Voor mijn neus staat een goedgevuld bord met een mooie mix van friet, salade, ribbetjes en een verrassend goed bijpassende aardappelsalade. Het vlees glijdt soepel van het bot af en is zeer goed klaargemaakt. Op het juiste moment, als de eerste portie bijna op is, komt van de serveerster de vraag of een tweede portie nog gewenst is. De tweede portie is er snel: binnen vijf minuten. Net zo lekker, maar nog meer dan de eerste portie. Als er toch een kritiekpuntje moet zijn zit het daar in, maar als dat het ergste is, is er weinig te klagen bij Bruxelles.

Op de vraag wat er in de omgeving te doen is deze week heeft de serveerster helaas niet direct een antwoord. Geen punt, want vrolijk lachend vertelt ze wel over de horeca in de buurt. Naar de Roodharigendag wordt niet verwezen, maar bij Bruxelles weten ze wel goed waar je moet zijn als je op stap wil. “En uiteindelijk komen de mensen van het terras van de Grote Markt toch hierheen, want hier is het erg gezellig in het weekend. Hier op de Havermarkt is het te doen.”

Eindoordeel? Voor nog geen vijftien euro krijg je meer dan verwacht van een prima kwaliteit. Bij Bruxelles is het goed toeven. Een waardige kandidaat voor de Breda Pluim 2014/2015.


Over de Breda Pluim
De Breda Pluim is een initiatief van Retailplatform, Breda, Koninklijke Horeca Nederland, NHTV, gemeente Breda, Bredase VVV en BredaVandaag en heeft als doel ondernemend Breda te  stimuleren de bezoekers van onze stad en van de terrassen en winkels gastvrij te ontvangen. Namens de onafhankelijke Pluim-commissie bezoekt een deskundige anoniem winkels, horeca en instanties in de Bredase binnenstad. BredaVandaag plaatst wekelijks de bevindingen van de Mystery Guest. In maart 2015 volgt een verkiezing en wordt uit de genomineerden de meest gastvrije ondernemer gekozen.