Logo bredavandaag.nl
foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Eigen vermogen Bredase hogescholen stijgt flink

BREDA - Hogeschool Fontys heeft in 2013 een begrotingsoverschot geboekt van 25 miljoen euro. Dat meldt hogeronderwijs.nu na bestudering van de jaarverslagen. Ook Hogeschool Avans belanden in de zwarte cijfers met een plus van 19.5 miljoen. In totaal steeg het eigen vermogen van alle HBO-instellingen naar 1,5 miljard.


De cijfers zijn enigszins gecacheerd aangezien de scholen eind vorig jaar een extraatje kregen van 35 miljoen. Veel onderwijsinstellingen hebben simpelweg nog geen tijd gehad om het geld uit te geven. Verder kregen de scholen in 2011 nog 32 miljoen euro van het Waarborgfonds HBO.

Voor de Fontys Hogescholen is dit het vijfde jaar op rij dat er miljoenen op de balans blijven staan. In 2012 had de onderwijsinstelling een positief resultaat van 18,6 miljoen. Sinds 2009 spekte Fontys de reserves zelfs met 68,7 miljoen euro. Het eigen vermogen is hierdoor inmiddels opgelopen tot 124 miljoen euro.

Fontys zegt in het jaarverslag de komende jaren meer geld te willen investeren in de professionalisering van medewerkers, intensivering van het onderwijs en in het creëren van een contextrijke leeromgeving voor studenten. Ook Avans Hogeschool is van plan de buffers in te zetten voor investeringen. Avans geeft vanaf volgend jaar structureel 5 miljoen euro meer uit aan onderwijs en 8 miljoen aan onderzoek, zo meldt hogeronderwijs.nu op basis van de jaarverslagen. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief