De intocht van Sinterklaas op 16 november 2013. foto Perry Roovers
De intocht van Sinterklaas op 16 november 2013. foto Perry Roovers

Zwarte Piet verschiet niet van kleur in Breda

Cultuur intocht Sinterklaas

BREDA - De sinterklaasoptocht in Breda ziet er dit jaar niet anders uit dan andere jaren. De Sint blijft in Breda vergezeld worden door zwarte pieten. Het lokale Sinterklaas Comité ziet geen aanleiding om gehoor te geven aan het protest van critici die zwarte piet racistisch vinden. Naar alle waarschijnlijkheid komen er zelfs meer zwarte kindervrienden naar Nassaustad dan voorgaande jaren.

Theo Borghouts van het Sinterklaas Comité zegt dat de Bredase organisatie alle commotie eerst rustig over zich heen heeft laten komen als ‘weldenkende Nederlanders’. “Daarna kwamen we al snel tot de unanieme conclusie dat alles het beste bij het oude kon blijven. Het enige dat we willen veranderen is dat het nog gezelliger wordt dan vorig jaar.”

Klachten over zwarte piet heeft het comité niet ontvangen, enkel bijval. De commotie over zwarte piet noemt Borghouts vooral een Amsterdamse aangelegenheid. Een rondgang die NRC Handelsblad maakte langs 46 gemeentes bevestigt dit beeld. Enkel Utrecht en Amsterdam passen hun sinterklaasintocht aan. 7 andere gemeenten hebben nog geen keuze gemaakt, 2 gemeentes wachten de uitspraak af van de Raad van State. Een negatieve uitspraak van de Raad van State heeft overigens geen gevolgen voor de intocht in Breda. “Dat gaat over Amsterdam. Zolang we niet gedwongen worden door de overheid blijft alles bij het oude”, aldus Borghouts

Borghouts zegt het jammer te vinden dat het kinderfeest een politiek thema is geworden. “Op de gouden koets staan ook zwarte pietjes, die willen ze er nu ook af hebben. Dat is toch niet meer normaal!”