Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. foto Hinke Rutten
Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. foto Hinke Rutten

Breda gaat tientallen gebouwen energie zuiniger maken

Economie

BREDA - Breda gaat in eerste instantie 50 tot 60 gemeentelijke gebouwen energiezuiniger maken. Voor die gebouwen worden de komende tijd ‘Duurzame Meerjaren Onderhoudsplannen’ voor deze gebouwen opgesteld.

Het benodigde budget voor dit onderzoek, zo’n 6,5 ton, komt van de verhuur van gebouwen die niet of minder meer door de gemeente gebruikt worden. Het onderzoek moet ook uitwijzen wat dit bijdraagt aan CO2-reductie en kostenbesparing.

Eind volgend jaar  wil het college in beeld hebben welke energiegebruik beperkende maatregelen bij de gebouwen noodzakelijk zijn. Het huidige energieverbruik wordt geïnventariseerd en wordt verduurzaamd door onder andere door het plaatsen van ‘slimme’ meters. “Tegelijkertijd kijken we hoe we duurzame energie bij die gebouwen kosteneffectief kunnen opwekken”, aldus de gemeente.

Wethouder Patrick van Lunteren van Vastgoed stelt dat gebouwen de grootste bijdrage leveren aan het beperken van het energiegebruik binnen de gemeentelijke organisatie. “Daar boeken we snel energiewinst en besparen flink op energiekosten.”

De maatregelen moeten bijdragen aan een klimaatneutraal Breda in 2020.