Uomo di Gavia, Johan van der Velde. Met een heel peloton door de regio.
Uomo di Gavia, Johan van der Velde. Met een heel peloton door de regio. Henks Theuns/Tour du Courage

Van der Velde neemt wielerliefhebbers bij de hand

Sport

BREDA - Op de achtergrond staat het WK Wielrennen aan wanneer oud-renner Johan van der Velde  zijn bezoek verwelkomt. Maar wie had anders verwacht van de renner die in de jaren tachtig wielrennend Nederland meenam in zijn wielersuccessen.

Inmiddels gaat oud-prof Van der Velde  (57) al jaren als toerfietser door het leven, iemand die gaat fietsen om zijn hoofd leeg te maken ter afwisseling van zijn 40-urige werkweek. Dat zijn ook de fietsers op wie de organisatie van de Uomo di Gavia, classico Johan van der Velde, zich richt.

Aanstaande zaterdag wordt de toertocht verreden. Naast diverse uitgepijlde tochten voor de individuele wielrenner, is de pelotontocht het hoogtepunt. Van der Veldes ogen beginnen te twinkelen als het gaat over die rit. Het komt het dichtst bij zijn tijd als profrenner. “Zo’n rit is uniek. Alle wegen worden afgesloten, je kunt overal doorrijden, er rijden materiaalwagens mee en er is motorbegeleiding. Bovendien kun je wat met elkaar praten en genieten van de natuur.”

Het is de tweede keer dat de rit in deze vorm wordt gehouden, vorige keer trapten er zo’n 750 mensen mee in het rondje door de regio. Daar mikt van der Velde  ook nu weer op. In de pelotonstocht is plek voor zo’n driehonderd renners. “Dat is wel het maximum, anders wordt het een te lang lint”, aldus Van der Velde.

Van der Velde  probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de toerfietsers die opstappen voor de groepstocht. Vandaar die limiet, want anders wordt het te hard trappen voor de mensen achteraan, blijkt. “De eerste renners gaan fluitend door de bochten, daar achter moet geremd worden en moet flink aangezet worden om bij te blijven, het is dan net een harmonica. Vandaar dat we ook met oortjes rijden om met elkaar te communiceren.”

De man die zelf op heroïsche wijze door de Italiaanse besneeuwde bergen reed - het verklaart de naam van de tocht, wil graag dat iedereen die vertrekt ook met de groep weer aankomt. “Daarom rijden er ook materiaalwagens met reservefietsen en wielen mee, dat niemand een band hoeft te plakken en achterop raakt. Want het moet wel leuk blijven.”

De tocht voert vanaf de start bij de wielerbaan aan de  Terheijdenseweg richting de gemeente Moerdijk. “Hoeven, Standdaarbuiten, Willemstad, allemaal over polderwegen. Een schitterend mooi gebied.”

Inschrijven kan nog op de dag zelf. Zelfs als je nooit in een peloton hebt gefietst? “Eens moet de eerste keer zijn. Je moet wel opletten”, stelt de ervaren renner. “Maar de mensen die angstig zijn, die gaan toch niet meerijden, die kiezen voor de andere tochten.”

Extra aardigheidje aan de tocht: naast van der Velde rijden onder meer ook de oud-profs Erik Breukink, Jacques Hanegraaf en Gerben Karstens mee.

Minder sportieve liefhebbers van wielrennen kunnen daags voor de tocht hun hart ophalen aan de verhalen van en over de beroemde Televizierploeg van Kees Pellenaars uit de jaren zestig. Verschillende toppers uit deze formatie vertellen anekdotes over hun tijd in het peloton tijdens het Wielercafé, van 19.30 tot 22.30 uur bij Hotel Campanile. Toegang bedraag €7,50.

Inschrijven voor de fietstocht en aanmelden voor het wielercafé kan via www.tourducourage.nl