Zonnige zondag bezorgt Singelloop nieuwe climax.
Zonnige zondag bezorgt Singelloop nieuwe climax. Jorgen Janssens

Singelloop gaat dit jaar tegendraads

Sport

BREDA - Hardlopers die de Singelloop vast in hun agenda hebben staan en die haast zonder na te denken het parcours lopen, die moeten dit jaar hun automatische piloot uitschakelen. Het parcours van de loop gaat namelijk voor het eerst linksom.

De start en finish zijn op de gebruikelijk plaatsen: vertrek bij de Claudius Prinsenlaan ter hoogte van het Stadskantoor, aankomst op de Grote Markt. De manier waarop de finish wordt bereikt is wel anders.

De beschrijving van het parcours van de tien kilometer maakt al duidelijk dat de loop haast onvergelijkbaar is met afgelopen jaren. Na de start gaan lopers bij de Oude Vest naar links de Keizerstraat in. Bij het Van Coothplein gaat het vervolgens richting Fellenoordstraat en Schorsmolenstraat, om daar de Nijverheidssingel op te draaien. Via de Nieuwe Diestraat en de Adriaan van Bergenstraat gaat het naar links de Nieuwe Prinsenkade op en via de Tramsingel de Weerijssingel af.

Bij de Julianalaan, het vijf kilometerpunt keren de lopers over de Bernhardsingel richting Vredenburchsingel over de Markendaalseweg en de Marksingel in een lange lus om de singels. Via Chassésingel, Wilhelminasingel, Nassausingel, Mauritssingel en Seeligsingel de Sophiastraat in en vervolgens met een scherpe bocht de Boschstraat in. Via de Vlaszak, Kloosterplein en Oude Vest draaien de lopers de Halstraat in voor de eindsprint richting Grote Markt.  De deelnemers aan de halve marathon maken daarna via de Reigestraat en Vismarktstraat grofweg deze lus nog een tweede keer.

Aanleiding voor de wijziging is de finish. Door het steeds toenemende aantal deelnemers stokte het na de finish in de Veemarktstraat, nu is er een uitloop richting het Kasteelplein, waar veel meer ruimte is.