Logo bredavandaag.nl
Alpinisten ontwarren de laatste versierselen op de 500-jarige Toren.
Alpinisten ontwarren de laatste versierselen op de 500-jarige Toren. (Jorgen Janssens)

Alpinisten gaan werken aan 70.000 euro kostende uitbreiding bliksembescherming Grote Kerk

BREDA - Na de zware blikseminslagen eerder dit jaar werkt men bij de Grote Kerk hard aan uitbreiding van de bliksembeveiliging. De inslagen in januari en mei 2014 veroorzaakten flinke schade. De uitbreiding gaat zo’n 70.000 euro kosten.


Dat bedrag wordt verdeeld tussen de gemeente, die eigenaar is van de toren en Stichting Grote Kerk, die het kerkgebouw heeft. De Stichting is bezig met het voorbereiden van acties om de financiële tegenvaller op te kunnen vangen.

Bliksem
De kerktoren is al jaren voorzien van bliksemafleiders en heeft volgens Stichting Grote Kerk al ‘honderden’ inslagen overleeft. Maar de bliksem die in januari en mei voor problemen zorgde was een bolbliksem. Bij een normale inslag wordt de bliksem direct afgeleid. Bij een bolbliksem is niet echt sprake van een inslag, maar wordt er een magnetisch veld (inductie) gevormd dat grote schade aanricht aan leidingen, apparatuur en installaties.

In de Grote Kerk worden op diverse plekken extra leidingen en overspanningsbeveiligingen gemaakt die bij een eventuele inslag de inductie moeten verdelen en onschadelijk moeten maken. In de toren, die eigendom is van de gemeente, wordt hetzelfde gedaan. Daarnaast worden er aan de buitenkant van de toren nog vier extra bliksemafleiders bevestigd.

Klimmers op de kerk
Dat wordt gedaan door alpinisten. De klimmers gaan abseilen vanaf de top van de kerktoren, op 97 meter hoogte. Het eerste plan was een honderd meter hoge kraan naast de kerktoren zetten om vanuit een bak te werken, maar dat zou te veel overlast opleveren voor het verkeer. Daarnaast was men bang dat de bak de ornamenten zou beschadigen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd op weekdagen tussen 6 en 15 oktober. De alpinisten willen in acht dagen klaar zijn. Dat kan, maar dan moeten de weersomstandigheden wel mee zitten. Maandagmiddag 6 oktober wordt begonnen op het hoogste punt van de kerk, de torenhaan. Omdat er gewerkt wordt op de toren wordt het speelwerk van de beiaard stilgezet tijdens de werkdagen.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief