Afbeelding

Obligaties voor windturbines Hazeldonk

Economie

BREDA - De Bredase Energie Coöperatie (BRES) gaat obligaties aan de man brengen voor drie windturbines die moeten verschijnen bij bedrijventerrein Hazeldonk. Deze drie windturbines moeten genoeg energie leveren op om zesduizend Bredase huishoudens van groene stroom te kunnen voorzien.

De obligatieregeling is onderdeel van de afspraak met de combinatie Dunoair en Greentrust die de het windpark gaan realiseren. Met beide bedrijven werd over de aanleg deze week een overeenkomst gesloten. Zij rolden als winnaar uit de aanbestedingsprocedure. “Als de windmolens er straks staan, hebben we 100 procent groene, Bredase elektriciteit”, aldus wethouder Selçuk Akinci. De opgewekte stroom wordt verkocht aan Hezelaer, een energieleverancier uit Breda. De BRES (Bredase Energie Coöperatie) wordt ingeschakeld om de obligaties te verkopen. Het aanbieden van obligaties wordt in de toekomst verplicht bij vergelijkbare projecten.

Eerder deze maand werd bekend dat Breda ook subsidie krijgt voor de molens, afkomstig uit de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie. Afgesproken is dat het Rijk 15 jaar lang stroom zal afnemen voor de prijs van 8 eurocent per kwh. Wanneer de marktprijs van elektriciteit dus onder de 8 eurocent duikt, wordt het verschil met subsidie afgedekt. Voorwaarde is wel dat de turbines in vier jaar tijd worden gerealiseerd.