Het College van B&W presenteerde vrijdag 3 oktober de begroting aan de Bredase burgers op het station.
Het College van B&W presenteerde vrijdag 3 oktober de begroting aan de Bredase burgers op het station. Freek de Swart

College in sneltreinvaart door begroting op Breda Centraal

Politiek

BREDA - Op het centraal station van Breda presenteerde het college vrijdag trots haar begroting. In de ontmoetingshal hadden zich een publiek, politici, hulpverleners, wijkvertegenwoordigers, pers en anderszins maatschappelijk betrokken personen verzameld. Teneur van de presentatie: het gaat beter in Breda en het wordt nog beter.

Dat er was gekozen voor het station als presentatieplek was natuurlijk niet toevallig. Burgemeester Peter van der Velden sprak van een symbolische plek waar niet alleen steden worden verbonden, maar ook mensen. Verder was de plek ook een symbool voor de vernieuwing van de stad en het frisse elan dat het college met de begroting wilde uitstralen.

De presentatie was in handen van Frank Lambregts die op een losse manier de verschillende wethouders en burgemeester wat vragen stelde. “We gaan met een sneltreinvaart door de hele begroting heen”, grapte hij. Hierbij werd hij af en toe onderbroken door een omroep van de NS en het plafond dat soms een geluid maakte alsof het elk moment in elkaar kon storten.

Het college had natuurlijk vooral goed nieuws te melden. Wethouder van Financiën Patrick van Lunteren was tevreden met het cijfer onder de streep van de begroting en ook de helse klus van de decentralisatie lag op koers. Wel zei hij niet alle risico’s te kunnen uitsluiten, maar ook daar was een reservepotje voor. “De wereld is de wereld, maar we zitten in de lift.” 

Wethouder van Economische en Sociale Zaken Bob Bergkamp had zijn werkkleding nog aan. Hij had twee dagen meegedraaid bij de voedselbank. Liever was hij daar met ontslag weg gegaan want Bergkamp sprak de hoop uit dat de voedselbank binnenkort niet meer nodig was. Ook wilde de wethouder van Economische Zaken meer betekenen voor de ondernemers. Zo moest de 6 die ondernemers de gemeente nu geven een 8 worden.

Wethouder Selcuk Akinci van Mobiliteit en Cultuur had ook een mooi verhaal, maar dan over de mobiliteit van de stad. “Hoe kom je in Breda? Een deel van dat antwoord staan we nu al met zijn allen in. “ Hij noemde het centraal station een plek met internatioanel allure. “Het lijkt niet voor niets een beetje op Schiphol.” Verder beloofde Akinci meer te investeren in fietspaden zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Wethouder van Sport Bernie van den Berg vond dat de gemeente dit jaar ook voor sport behoorlijk wat geld op tafel legde. Hij zij verder de mogelijke bezuinigingen per club en sport te willen bekijken. “Ik geloof hierbij in een win-win situatie.”   

Fractievoorzitter van de VVD Boaz Adank sprak achteraf van een goede locatie om de begroting te presenteren. Inhoudelijk vond hij het moeilijk om een mening te formuleren aangezien hij het stuk pas een uur in zijn bezit had. “Ik heb tijdens de presentatie in ieder geval weinig concreets gehoord, behalve een heleboel mooie verhalen.”

Wel noemde hij het opmerkelijk dat wethouder Van Lunterern begon over risico’s bij de decentralisatie. “Volgens ons moeten die kosten gewoon kunnen worden opgevangen met bestaande budgetten. Uitgaan van risico’s is wat ons betreft een verkeerde filosofie.”

Burgemeester Van der Velden wilde in een reactie niet spreken van een klein afscheid. “Ik werk tot de laatste dag!” Volgens hem is de begroting tot stand gekomen na een aantal indringende gesprekken. Ook dat vond hij passend bij het station waar ook jaren voorbereiding aan ten grondslag lag.

Het verschil met voorgaande begroting zat hem volgens de burgervader vooral in dat er in 2015 minder gesaneerd hoeft te worden. ”Dat was eerder nodig. Dit is een begroting die zorg en verantwoordelijkheid uitademt.”  Hierna werd Van der Velden meegenomen door twee dames van de NS om een stuk spoor te inspecteren. Aan de slag.

Meer over de begroting.