Ronoh en Mengich aan kop tijdens de halve marathon.
Ronoh en Mengich aan kop tijdens de halve marathon. Wijnand Nijs

Razendsnelle halve marathon tijdens Singelloop

Sport

BREDA - De totaal nieuwe ronde, tegen de klok in, bleek een schot in de roos voor wat betreft de snelheid van de Singelloop. Liefst twee lopers doken bij de mannen onder het al vijf jaar oude parcoursrecord en ook bij de vrouwen sneuvelde het record. Winnaar Richard Mengich kreeg het nieuwe record op zijn naam: 1.00.11 uur.

Het leek er lange tijd op dat zelfs de magische barrière van een uur eraan zou gaan tijdens de 2014 editie van de Singelloop. Tot het 15 kilometerpunt zaten de mannen ruim op schema om rond de 59.40 minuut te finishen. Zelfs de doorkomst op het 20 kilometerpunt aan het begin van de Boschstraat bood nog uitzicht op zo'n ongedacht snelle finishtijd.

De Boschstraat bleek door de snelheid van de koplopers voor de allersnelsten een bottleneck. ter hoogte van de Beijerd kwamen de mannen in het gedrang. "Als dat niet was gebeurd, dan was ik onder het uur gefinisht", erkende winnaar Richard Mengich kort na de finish. "Ik heb flink gepusht om harder te gaan, maar dit was het."

Dat Mengich als winnaar over de streep kwam, maar gerust een verrassing genoemd worden. Geoffrey Ronoh, net als Mengich afkomstig uit Kenia, gold vooraf als grote favoriet. Hij trok er ook meteen flink aan. Al enkele honderden meters na de start ging Ronoh aan kop lopen. In de eerste tien kilometer sloeg hij meerdere malen een gaatje van vijf, tien of vijftien meter, waarna hij zijn landgenoot weer liet naderen. Een tactiek die hij ook in de tweede helft van de race toepaste.

Na de doorkomst van 28.11 minuut na tien kilometer was het al duidelijk dat het parcoursrecord eraan zou gaan. Speaker en verantwoordelijke voor het atletenveld Frans Jacobs bekeek het met ongeloof. Vooraf achtte hij een tijd onder het uur volstrekt onmogelijk, maar dit leek toch wel die kant op te gaan.

Bij die tien kilometer was ook wel duidelijk dat het tussen deze twee Kenianen zou gaan. Nummer drie Langat zat toen op negen seconden, nummer vier Kogei, die als derde zou finishen, volgde al op meer dan een halve minuut.

In de tweede ronde kon niemand meer aanhaken bij de twee oranje geklede Kenianen. Hagenees Choukoud, vorig jaar op het podium, liep zijn eigen tempo en finishte in 1.02.56 uur als beste Nederlander. Paul Zwama uit Utrecht was met 1.06.09 nummer twee in dat lijstje, Colin Bekers finishte met 1.06.19 uur als nummer 3 in deze klassering. De Bredanaar was content. "Ik had gehoopt op een persoonlijk record, maar dat is net niet gelukt. Ik ben tevreden, zo hard heb ik in meer dan 4,5 jaar niet gelopen", aldus de ervaren atleet, die over twee weken de marathon van Amsterdam in 2.24 uur hoopt te lopen.

Beste vrouw was de Keniaanse Rose Chelimo. Zij kwam na 1.08.40 uur over de streep aan de Grote Markt. Behalve een medaille en bloemen was er ook voor haar een premie voor het verbeteren van het parcoursrecord.