Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

Kinderen asielzoekers Boschpoort naar Fontein en Kellebeek

Nieuws

BREDA - De kinderen van asielzoekers die in de Boschpoort gevestigd worden zullen onderwijs gaan volgen bij basisschool de Fontein en het Kellebeek college. Naar verwachting gaat het om veertig tot tachtig kinderen.

De Fontein is gespecialiseerd in het onderwijzen van kinderen uit het buitenland. Daar heeft de school een aparte afdeling voor, vertelt locatiecoordinator Maddy Jobse. “In de huidige Eerste Opvang Anderstaligen hebben we 21 nationaliteiten. Daar wordt standaard Nederlands gesproken. Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel kinderen dat oppikken. Binnen een half jaar spreken de meeste kinderen Nederlands.”

Voor de asielzoekerskinderen heeft de Fontein een nieuwe locatie gekregen aan de Kameelstraat. “Op onze huidige locaties waren alle lokalen vol. Nu hebben we na overleg met gemeente en deskundigen dit gebouw gekregen. Daar zijn we erg blij mee. Daarnaast hebben we al twee nieuwe leerkrachten aangenomen en staan er twee in de startblokken om te beginnen.”

'Hoeveel weten we nog niet'
Hoeveel kinderen de basisschool erbij krijgt is nog niet duidelijk. “Gemeente Breda heeft bij het COA afgedwongen dat veertig procent van de asielzoekers gezinnen moeten zijn. Als we dan een ruwe schatting maken komen we uit op veertig tot tachtig kinderen. Ik ben heel benieuwd hoe veel wij er krijgen”, aldus Jobse.

Kellebeek College
Het Kellebeek college gaat de kinderen ouder dan twaalf jaar onderwijzen. “Bij ons ligt de focus ook voornamelijk op Nederlands”, geeft Kees Roovers van de Internationale Schakelklas aan. Hoeveel kinderen er komen weet hij ook niet. “Dat kunnen er dertig zijn, maar er is nog niemand aangemeld bij ons.”

Roovers hoopt dat dat snel gebeurt. “Dat kunnen we gaan kijken naar extra docenten. Vooral huisvesting wordt lastig. Misschien kunnen de leerlingen niet meteen starten, ik kan niet zomaar dertig leerlingen extra kwijt.”