Afbeelding
Freek de Swart

Aandacht voor oude homo's tijdens coming out day 2014

Cultuur

BREDA - Wethouder Miriam Haagh heeft vrijdag de regenboogvlag gehesen bij zorgcentrum Elisabeth Centrum. De vlag staat symbool voor de coming out day 2014, deze zaterdag. Er is gekozen voor het zorgcentrum omdat deze in bezit is van de Roze Loper. Een keurmerk voor zorginstellingen die zich inzetten voor de LHBT-emancipatie.

"Welke kant moet bovenop?" vraagt voorzitter van de raad van bestuur Peter Smittenaar zich hardop af. De rode streep blijkt de bovenkant van de regenboogvlag. Samen met Wethouder Haagh hijst hij het doek even later naar grote hoogte. Een klein gezelschap van homo's, pers en geïnteresseerden kijkt toe. De coming out day 2014 is in Breda begonnen.

In haar toespraak roemt Haagh zorgcentrum Elisabeth Centrum voor de aandacht die de instelling heeft voor de roze medemens. “Iedereen moet kunnen zijn wie ze zijn ongeacht geloof, huidskleur, geslacht of seksuele voorkeur. We moeten daarvoor openstaan. Niet alleen vandaag, maar elke dag.” Volgens de wethouder ontstaat veel angst door onwetendheid over de ander.

Smittenaar zegt dat ze binnen het Elisabeth ook wel eens te maken hebben gehad met onverdraagzaamheid. “Een cliënt wilde principieel niet geholpen worden door een lesbische medewerker, daar zijn we toen mee in gesprek gegaan. Langzaam lukte het toen toch om wederzijds respect te creëren.” Smittenaar zegt dat in 95% van de gevallen problemen zo op te lossen zijn.

Dat er al veel bereikt is bij de homo-emancipatie bewijst de 86-jarige Nic Zandee. Hij kwam er als getrouwde vader op 63-jarige leeftijd uit de kast. “Ik wist al vanaf mijn pubertijd al dat ik gevoelens voor mannen had, maar dat was in die dagen niet mogelijk. Het bestond eigenlijk helemaal niet.”

De vrouw van Zandee was niet erg te spreken over de coming out van haar man. “De hemel kwam toen naar beneden natuurlijk. Dat we nog tijden in hetzelfde huis woonden hielp ook niet.” Zijn vrouw kreeg toen ook nog een nieuwe vriend, waarna Zandee gedwongen zijn intrek nam in de garage. Nadat de nieuwe vriend het huis van Zandee overkocht was hij eindelijk echt vrij.

Door zijn late coming out heeft Zandee, behalve een paar losse flirts, nooit een volwaardige relatie gekregen met een man. “Waar vind je zo’n relatie als oude zak?” Toch heeft hij geen spijt van zijn coming out. Ondanks zijn moeilijkheden in zijn leven prijst hij zichzelf een gelukkig man. “De Goden zijn mij altijd goed gezind geweest.“ Hij heeft vrienden om zich heen die hem respecteren zoals hij is en vond na een tijdje een eigen plek in Breda.

Wouter van Gerven kent de problemen van de oudere homo. Zelf heeft hij een relatie en kinderen uit een eerder huwelijk, maar hij weet dat het een groep is die makkelijk vereenzaamd. “Als je ouder bent ga je ook niet meer zo snel naar het café. Kinderen zoals ik heb is ook niet vanzelfsprekend bij homoseksuelen.”

Van Gerven maakt als homo weinig nare dingen mee. Wel moet hij tot in de treuren zijn verleden en zijn voorkeur voor mannen uitleggen. “Soms krijg je daar wel eens genoeg van. Onder gelijkgestemden is dat minder.”  Van Gerven is dan ook voorstander van de soos die zich richt op homoseksuelen. Wel vindt hij dat er dan een gemêleerd gezelschap moet komen. “Als er alleen maar oude homo’s zitten dan valt het zo weer uiteen.”

Bekijk de foto's van de coming out day 2014 in het fotoalbum.