Afbeelding
Ad Romijn

Plaquette onthuld ter nagedachtenis aan mislukt bombardement

Nieuws

GINNEKEN - Burgemeester Van der Velden heeft zondagmiddag een plaquette onthuld om de zevenentwintig doden te herdenken die in 1944 omkwamen bij een mislukt preciesiebombardement van de geallieerden. De bommen waren bedoeld voor een Duits hoofdkwartier, maar explodeerden op het kuuroord Bad Wörishofen.

Het bombardement is in jaren na de oorlog in de vergetelheid geraakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Villa Marckendael aan de Duivelsbruglaan 54 gevorderd door de Duitse Weermacht. Op 13 oktober 1944, daags voor de bevrijding van Breda, besloten de geallieerden het hoofdkwartier van het Duitse 67e legerkorps te vernietigen. Dat ging volledig mis.

Eens stuk verder, op de Duivelsbruglaan 50, bevond zich het kuuroord ‘Bad Wörishofen’, dat vanaf 1943 ‘Bad Ginneken’ heette. De badinrichting was gesticht door dokter Soer, die patienten met lichamelijke klachten behandelde volgens de Kneipp-methode. Die was gebaseerd op een waterkuur en de genezende werking van lucht, zonlicht en kruiden. De methode is ontwikkeld in het Duitse Wörishofen.

In dat rustige kuuroord vielen op 13 oktober 1944 de geallieerde bommen. 27 patienten en personeelsleden verloren het leven. Onder hen de verantwoordelijk arts.

Van der Velden onthulde de plaquette samen met de dochter van de varantwoordelijk arts. Ook Bredanaar Ad Jansen was aanwezig. Als negenjarig jochie zag hij het bombardement gebeuren.

De plaquette heeft een plaats gekregen aan de Duivelsbrug, ter hoogte van de Marckhoek.