Een beeld uit een can de korte films over vrijheid, die vertoond worden tijdens het nieuwe festival About Freedom. foto About Freedom
Een beeld uit een can de korte films over vrijheid, die vertoond worden tijdens het nieuwe festival About Freedom. foto About Freedom

Bevrijdingskaravaan About Freedom start reis in Breda

Cultuur

BREDA - De rondreizende bevrijdingskaravaan About Freedom begint zondag 26 oktober haar tocht door Nederland in Breda. Het festival is opgezet omdat het 70 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Het pop-up evenement maakt een maandenlange reis langs de historische route van de bevrijders en doet in totaal twaalf steden aan. Daar worden op verschillende manieren internationale verhalen over vrijheid samengebracht met de lokale historie van 1940 tot 1945.

De organisatie achter het festival wil via open dialogen bezoekers prikkelen om hun verhaal over vrijheid te vertellen. Ook wordt het publiek uitgenodigd beeltenissen, films, gedichten en andere voorwerpen die symbool staan voor vrijheid mee te nemen naar de festivallocaties. Deze worden tentoongesteld en reizen mee naar de steden die de bevrijdingskaravaan aandoet.

Het hart van het festival wordt gevormd door de zogeheten ‘Kitchentable Series’; een serie van 13 korte films uit 9 landen. Hierin vertellen mensen van verschillende generaties aan de keukentafel over de ware betekenis van vrijheid en verzet. Het zijn veelal persoonlijke en aangrijpende verhalen, uit onder andere Duitsland, Egypte, Zuid-Afrika, Chili en Marokko.

Tegelijkertijd worden aan die mobiele keukentafel door fooddesigner Ralph Geerts gerechten klaargemaakt die smaken naar vrijheid. Aansluitend wordt er onder leiding van een gespreksleider verder gepraat over de inhoud van de films. Voor de jongere bezoekers is er een vrijheidsgame en is er livemuziek.

About Freedom kent zijn oorsprong in Breda. Met steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei draaide het festival vorig jaar een succesvolle pilot in het Chassé Theater. Nu wordt het een karavaan die door Nederland trekt. Na de aftrap in Breda gaan we onder meer naar Vlissingen, Blerick, Venlo, Den Haag, Rotterdam, Groningen en Terschelling.

De start is zondag de 26e in het Stadhuis op de Grote Markt. De startbijeenkomst duurt van 13.00 tot 17.00 uur.