Flinstering verdwijnt uit het straatbeeld.
Flinstering verdwijnt uit het straatbeeld. Flinstering

Lancée stopt met Flinstering: ‘Nu weer meer doen wat ik leuk vind’

Economie

BREDA - Zesenhalf jaar nadat hij samen met Jasper Bronkhorst het tv-programma ‘Mijn tent is top’ won, heeft René Lancée de deur van Flinstering definitief gesloten. Vrijdag was de laatste dag, sinds maandag wordt er verbouwd. Want de horecaondernemer is nog lang niet klaar in het pand aan de Grote Markt.

“We gaan er de mooiste tent van Breda van maken”, klinkt Lancée strijdvaardig. Op de achtergrond klinkt gehamer. Waar tijdens de tv-opnames in vijf weken met zestig man verbouwd werd, neemt hij nu tot half december. “Het gaat nu helemaal zoals ik het wil.”

Het was voor de kok en ondernemer een beslissing die hij met zijn hart én met zijn verstand nam. “Flinstering was geweldig, maar het pand was te groot voor wat we deden. Ik was steeds meer bezig met andere zaken dan waarvoor ik begonnen was, namelijk het koken en het ontvangen van gasten.”

Lancée maakte een rekensom en kwam tot de conclusie dat hij nog jaren met dezelfde inboedel verder zou moeten en de eindjes aan elkaar moest knopen. “Ik ben nu 6,5 jaar in de horeca bezig en als je 70 tot 80 uur in de week werkt, dan bestaat het gevaar dat er de klad in komt als je meer met zorgen bent, dan met koken en gastvrijheid.” De ondernemer gaat de toekomst vol optimisme tegemoet. “Ik ben opgelucht over de beslissing, dat geeft rust.”

Niet failliet
Flinstering is niet failliet, benadrukt hij. Het was tijd voor wat anders. “Dat het op zo korte termijn moest, dat is vervelend, maar dat kon niet anders”, vertelt hij. Vrijdag werden de handtekeningen gezet onder de overdracht van het bedrijf naar hem, want ook Bronkhorst had nog aandelen. “Dat moest eerst in orde zijn.” Daarna ging de deur dicht. “Het is vervelend dat je mensen moet teleurstellen, daar doe je het niet voor.” Gasten die nog een tegoedbon hebben, kunnen nog met hem contact opnemen. “Dat maken we uiteraard in orde, daarvoor hebben ze al betaald.”  

Stoppen met Flinstering betekent ook het afsluiten van een periode. “Flinstering heeft veel betekend. Deze plek heeft ook een emotionele waarde, daarom wilde ik hier ook graag blijven.”  Het herinnert hem ook aan de achtbaan van het tv-programma. “Daar komt in vijf weken ontzettend veel op je af. Te veel, misschien wel, vandaag dat 90% van die zaken ook niet meer bestaat. Je neemt beslissingen die een diepe groef in je bedrijf trekken, maar dat zie je later pas.”   De goede herinnering, aan een volle Grote Markt bij de finale bijvoorbeeld, blijft. “Dat tv-prorgamma was een unieke gebeurtenis.”

Ik was steeds meer bezig met andere zaken dan waarvoor ik begonnen was, namelijk het koken en het ontvangen van gasten

Nu een nieuwe start. Het restaurant dat hij half december opent, is in alles anders dan Flinstering “Het enige dat blijft ben ik en het pand”, stelt hij. Al zullen terugkerende gasten ook personeel herkennen. “Dat heeft aangegeven dat het graag mee wil in het restaurant dat ik samen met mijn vriendin ga doen. Dat was erg fijn om te merken.”

Latijns-Amerikaans
Het nieuwe restaurant van Lancée wordt een conceptzaak. “Ik weet inmiddels wel waar de mensen die op de Grote Markt lopen behoefte aan hebben. Het wordt gestructureerder, ook met oog op de continuïteit.” Lancéeopent als Rodeo, dat ook in Tilburg en Eindhoven bestaat. “Latijns-Amerikaans, met verse ingrediënten, voor een brede doelgroep. Je kunt er met je zakenrelatie terecht, maar ook met je gezin.” Volgens hem onderscheidt Rodeo zich van wat er al te vinden in de omgeving. “Wij krijgen een heel ander jasje, een eigen karakter en eigen uitstraling, net zoals elk café verschilt.”

En Flinstering? “Ik heb alles bewaard. Misschien als er in de toekomst een lief klein pandje voorbij komt, dan pak ik die spulletjes weer en ga ik Flinstering doen zoals ik het zelf had bedacht. Zeg nooit nooit.”