Nebojsa Gudelj is maandag op non-actief gezet door NAC.
Nebojsa Gudelj is maandag op non-actief gezet door NAC. Peter Visser

Rutjes: ‘Chemie met spelersgroep was weg’

NAC

BREDA - Een moeilijke beslissing, maar wel een die onvermijdelijk was. Het ontslag - op non-actief stellen - van trainer Nebojsa Gudelj. Zo stelde technisch-directeur Graeme Rutjes het maandagavond in een toelichting.

Gudelj stond maandag nog op het trainingsveld. Samen met Marino Pusic, die eveneens op non-actief werd gesteld. Daarna, rond 16.30 uur, volgde het gesprek. De boodschap: NAC zou afscheid nemen van de trainer. “Een rotbeslissing”, aldus Rutjes. “De chemie was weg en er is onvoldoende draagvlak. De verwachting was dat het niet zou terugkeren, dat is heel spijtig om te constateren.” Voorafgaand aan die bespreking was de leiding van NAC tot deze conclusie gekomen. “We wilden meer strijd en meer beleving, dat is niet gelukt.”

De kritiek dat Rutjes de selectie wel heel erg door Gudelj had laten samenstellen en hij dus zelf ook verantwoordelijk was voor de matige resultaten van de laatste weken, weerlegde hij. “Wat mij betreft is het niet doorslaggevend wie met een speler komt.”

De beslissing was gebaseerd op de afgelopen vier wedstrijden. Na de wedstrijd tegen Heracles, waar NAC kansloos met 6-1 verloor, is Rutjes het gesprek aan gegaan. Met de conclusie die deze maandag getrokken werd.

Eric Hellemons en Rob Penders nemen voorlopig waar. “We gaan nu een NAC-profiel samenstellen, kijken welke trainer bij NAC past.” Dat kan ook iemand van binnen zijn. “Alles is mogelijk, als diegene binnen het profiel past.” Binnen NAC is Hellemons de enige met het benodigde diploma.

NAC speelt zaterdag om 20.45 uur tegen ADO Den Haag. De eerste van de komende serie aan cruciale wedstrijden.