Afbeelding
Freek de Swart

Nominatie Breda Pluim: Walkabout op Grote Markt

Economie

BREDAPLUIM - Hoe gastvrij is ondernemend Breda in de binnenstad? De Breda Pluim houdt horeca en retailers scherp door ze te verrassen met een bezoek door een Mystery Guest. De bevindingen komen elke zaterdag op BredaVandaag en gelden meteen als nominatie. De vijfde nominatie: Walkabout op de Grote Markt.

Eigenlijk zijn er twee belangrijke redenen dat ‘we’ op het terras gaan zitten. Eten en drinken kun je thuis immers ook. De eerste reden is ‘de mensen’. Het is heerlijk om te kijken naar andere mensen en dat kan prima bij eetcafé Walkabout. Op het smalste gedeelte van de Grote Markt zie je iedereen voorbij komen. De markt op, of af, café in of café uit, het is een prima observatiepunt.

De twee reden is het verzorgd worden, want thuis komt niemand je drank of eten brengen. Verzorgen doen ze goed bij Walkabout. Bij aankomst (rond 17.30 uur) is het terras nog leeg, amper een half uur later zit het vol. De ober, die alleen aan het werk is, werkt flink door. Geen ontevreden of ongeduldige gezichten. Het drinken komt snel, de bestelde spareribs zijn er ook erg vlug. Terwijl de ober  effectief alle tafels helpt maakt hij wel voldoende tijd om te vragen of alles naar wens is. Dat is het.

Als hem gevraagd wordt hoe dat nou zit met ‘die hele grote burger’ (Walkabout heeft een burgerchallenge, waarbij vijf hamburgers worden samengevoegd tot één enorm broodje dat binnen een uur opgegeten moet worden, red.) is er tijd voor een lach en wat uitleg. Ja, de burger wordt regelmatig besteld. “Vijf á tien keer per week, gok ik zo. Onze normale burgers zijn al redelijk groot, dus dit broodje is even groot als, ja, als een hoofd eigenlijk. Een op de acht redt het binnen een uur. Het record staat zelfs op twintig minuten.”

De vraag wat er leuk is om te doen in de stad vindt de ober een moeilijke. “Ik ben voornamelijk aan het werk, dus ik weet dat zo niet.” Toch wil hij een antwoord geven, dus hij vraagt een collega/vriend(?) of die me kan helpen. “De Havermarkt is leuk. Daar zitten veel kroegen voor de wat oudere jongeren. Dependance bijvoorbeeld. In de straat ernaast zitten veel meer volkskroegjes, dat is ook wel leuk.”

Of hij iets weet voor overdag? “Jazeker. Dan moet je wat verder doorlopen, dan kom je bij BootjeVaren. Daar kun je gewoon een boot huren en vaar je zo om het centrum heen. Ben je een uur twee bezig, denk ik. Ik hoop dat je daar iets mee kunt. Veel plezier!”

Over de Breda Pluim
De Breda Pluim is een initiatief van Retailplatform, Breda, Koninklijke Horeca Nederland, NHTV, gemeente Breda, Bredase VVV en BredaVandaag en heeft als doel ondernemend Breda te  stimuleren de bezoekers van onze stad en van de terrassen en winkels gastvrij te ontvangen. Namens de onafhankelijke Pluim-commissie bezoekt een deskundige anoniem winkels, horeca en instanties in de Bredase binnenstad. BredaVandaag plaatst wekelijks de bevindingen van de Mystery Guest. In maart 2015 volgt een verkiezing en wordt uit de genomineerden de meest gastvrije ondernemer gekozen. Volg de Breda Pluim ook op Facebook.