De prijswinnaars van de Singelloop 2014.
De prijswinnaars van de Singelloop 2014. Wijnand Nijs

Bredanaar Colin Bekers blij met zilver op NK marathon

Sport

AMSTERDAM - De Bredase atleet Colin Bekers heeft tijdens de marathon van Amsterdam de zilveren medaille veroverd bij het Nederlands kampioenschap. Bekers finishte in de zware omstandigheden na 2.26.05 uur.

De tijd betekende voor Bekers een nieuw persoonlijk record. “Zes seconden sneller dan mijn tijd uit 2009 en mijn eerste pr sinds de zomer van 2010”, vertelt een opgewekte Bekers. “Ik was vooraf sowieso blij met elk persoonlijk record.”

De Nederlandse titel ging naar Paul Zwama in 2.21.58 uur.  Bekers kwam in de hoofdstad als 18e over de finish in het Olympisch Stadion. De marathon werd gewonnen door de Keniaan Bernard Kipyego.  Beide Nederlandse mannen ‘profiteerden’ van de afwezigheid van de Nederlandse toppers. “Ik weet heus wel waar ik sta in de atletiek en ik weet ook wel dat de bezetting anders had kunnen zijn, maar ik ben blij met mijn medaille.”

“De omstandigheden waren nog zwaarden dan ik vooraf al gedacht had. De vochtigheid was 90% en het waaide erg hard. Dat merk je in Amsterdam altijd goed en dat was ook wel te zien aan de tijden. Ik heb me er redelijk voor af kunnen sluiten, dat is me eerder ook niet altijd gelukt.”

Bekers bevestigde met zijn tijd en plaats zijn goede vorm. In de Singelloop van twee weken geleden miste hij op een paar tellen een persoonlijk record op de halve afstand. Toen kwam hij na 1.06.19 uur over de finish, zijn beste tijd op deze afstand in meer dan vier jaar tijd. In de week ervoor snelde hij in de Tien van ‘t Aogje naar de overwinning op de tien kilometer.

Zijn loopplannen voor de komende tijd? “Ik ga eerst zeven dagen echt niet lopen. Daarna ga ik weer wat trainen en misschien half november weer een wedstrijd”, aldus de hardloper. En dan in 2015? “Ik had gezegd dat ik na een goede marathon nu in het voorjaar ook weer een marathon zou willen lopen. Rotterdam zou mijn voorkeur hebben, qua parcours. Maar het is nog een half jaar.”