Op de Speelhuislaan wordt het spoor weer rijklaar gemaakt.
Op de Speelhuislaan wordt het spoor weer rijklaar gemaakt. Wijnand Nijs

Spoorlijn Speelhuislaan zoekt nog fundament voor laatste stukje

Cultuur

BREDA - Het spoorlijntje in de Belcrum krijgt steeds meer vorm. Bij het centraal station zijn bouwvakkers bezig met de laatste werkzaamheden en ook de gewenste stoomlocomotief staat op het punt om gekocht te worden. Daarmee zijn echter de dromen en wensen van werkgroep Belcrum Spoort (voorheen Belcrum onder Stoom) nog lang niet allemaal vervuld.

Helemaal rond is de aankoop nog niet, maar Martien Kuipers van Belcrum Spoort heeft goede hoop dat stoomlocomotief De Ooievaar binnenkort weer naar Breda komt. Het treintje reed eerder al in Belcrum en is gebouwd door machinefabriek Breda. “We zijn momenteel in gesprek met de huidige eigenaar Stoomtram Hoorn - Medemblik. Hopelijk kan De Ooievaar volgend jaar juli al over het spoor rijden”, aldus Kuipers.

Naast de oude stoomlocomotief leven er binnen Belcrum Spoort ook ideeën om een nieuwe locomotief te bouwen. Dit zou dan in samenwerking kunnen met een technische school. Verder zal het spoor bereden gaan worden door een pomplorrie. Een karretje dat wordt aangedreven door met de hand een cilinderpomp heen en weer te bewegen.

Volgens Kuipers is de spoorlijn vrij uniek in Brabant. “Tramsporen en met name recreatieve sporen zoals je die ziet in de randstad en Gelderland hebben we hier bijna niet.” De wijk reageert volgens Kuipers al erg positief op de terugkeer van treinen in de wijk. Veel oude bewoners herinneren volgens hem nog de oude industriële treinen die tot de jaren tachtig door de Belcrum reden. “Zulke grote treinen zij nu veel te zwaar om het nieuwe spoor te berijden. Gelukkig maar, want die gaven ook veel overlast.”

Voorlopig is het de bedoeling dat de stoomtrein in Belcrum vooral zal rijden op bijzondere dagen zoals Koningsdag en tijdens de kerstmarkt. Kuipers ziet daarnaast in de toekomst ook mogelijkheden voor een pendeldienst. “Wanneer het parkeerprobleem in het centrum groter wordt is een parkeerplaats in de buurt van de spoorlijn wellicht een oplossing.”

Een andere idee dat de de werkgroep Belcrum Spoort wil verwezenlijken is de verzwaring van het spoor bij het centraal station. “Door een communicatiefout is nu het mooiste gedeelte van het spoor enkel begaanbaar voor de pomplorrie. We hopen binnenkort toch de 10.000 euro te vinden die nodig is om de spoorlijn ook op de goede manier door te trekken. Investeerders mogen zich bij ons melden.”