Afbeelding
Freek de Swart

Politie laat slachtoffer identiteitsfraude in eigen sop gaar koken

Algemeen

BREDA - Het liefst praat culinair ondernemer Ralph Geerts over eten. Vol passie vertelt de chef over zijn vrijheidsbroden die hij deze week bij het About Freedom festival serveert. Toch verraden de gele plakpapiertjes met verschillende rekeningnummers boven de computer van Geerts een minder leuk verhaal. Zijn identiteit wordt al bijna een jaar gebruikt voor allerhande oplichtingspraktijken. De politie zegt niks voor Geerts te kunnen betekenen waardoor hij met de gebakken peren blijft zitten.

Boze mensen
Een boos telefoontje middenin de nacht over een PlayStation die niet was aangekomen. Het was de eerste keer dat Geerts geconfronteerd werd met de identiteitsfraude. Een foto op Instagram van zijn rijbewijs werd door criminelen gebruikt om mensen op te lichten. “Ik had die foto gemaakt omdat ik blij was eindelijk weer een rijbewijs te hebben”, legt Geerts uit.

Na die eerste beller volgden nog een kleine 40 tot 50 man die jassen, tassen en Playstations van Geerts wilden zien. “Ik heb links en rechts zoveel mogelijk openheid over de situatie gegeven en mensen geadviseerd om vooral aangifte te doen.” Sommige slachtoffers reageerden begripvol op de situatie van Geerts, anderen geloofden hem simpelweg niet. “Er waren zelfs mensen die via Facebook mijn vriendin en mij gingen bedreigen. Die dachten mij zo te kunnen ontmaskeren, dat ging soms heel ver."

Na de eerste aangifte in juli leek het ook af te nemen en toen laaide het later toch weer op. Alsof ze weten dat ik aangifte heb gedaan

Bedreigingen
De bedreigingen waren voor Geerts de grens.  "In het begin wil je er juist niet al teveel aandacht aan geven, maar dit was gewoon smaad. Bovendien werd mijn naam op internet steeds meer gekoppeld aan oplichting." Geerts zocht de media op om zijn naam te zuiveren. Iets dat redelijk lukte. Na aandacht voor de zaak in BN/De Stem en Omroep Brabant kwamen er geen meldingen meer binnen.

Ook deed Geerts aangifte tegen de identiteitsfraude bij de politie. Daar werd zijn klacht echter niet serieus genomen. Volgens de terugmelding van de politie is identiteitsfraude niet strafbaar in Nederland. Later kwam Geerts er na een tip achter dat dit weldegelijk strafbaar is. “Er is duidelijk iets verkeerd gegaan bij de politie. Ik heb na de tip ook meteen weer contact opgenomen met het politiebureau. Daar heb ik niks meer over gehoord.”

Zijn wie je bent
Geerts zegt dat hij nog de meeste hulp heeft gekregen van de site opgeletopinternet.nl “Dat zijn een soort hobby-detectives die allerlei zaken verzamelen en onderzoeken. Ook hier kreeg ik de ruimte om mijn naam te zuiveren.” Hoewel het aantal meldingen momenteel gestopt lijkt is Geerts bang dat het terugkomt. “Na de eerste aangifte in juli leek het ook af te nemen en toen laaide het later toch weer op. Alsof ze weten dat ik aangifte heb gedaan.”

De chef hoopt door zijn verhaal te vertellen andere mensen te behoeden voor oplichting. Mensen zouden accounts, namen en rekeningnummers beter moeten verifiëren. Verder vindt Geerts dat sites als Marktplaats meer verantwoordelijkheid moeten nemen. “Ze zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Bol.com of Ticketswap. Die hebben veriligheidschecks ingebouwd waardoor de kans op fraude een stuk kleiner is.”

De hele situatie heeft Geerts een stuk wantrouwender gemaakt tegenover mensen die hem opeens benaderen via Internet. “Je vraagt je toch onbewust af of het niet die oplichter is.” Ook heeft hij spijt van het plaatsen van zijn rijbewijs op internet. Tocht vindt Geerts niet dat hij iets verkeerds heeft gedaan. “Ik wil ook op internet gewoon zijn wie ik ben en kunnen delen wat ik wil delen.”

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat Ralph Geerts hen enige tijd terug heeft gewezen op de wetswijzing omtrent identiteitsfraude. De woordvoerder zegt dat de politie bekijkt op welke manier de zaak wellicht opgepakt kan worden. "We zijn de zaak zorgvuldig aan het bestuderen om te zien of de wetswijziging van toepassing is op deze zaak."