Villa Valkrust in het Ginneken.
Villa Valkrust in het Ginneken.

Villa Valkrust te koop: 4,5 miljoen euro

Economie

GINNEKEN - Een huis van een soort waarvan er slechts eens in de misschien wel twintig jaar één op de markt komt: Villa Valkrust aan de Ulvenhoutselaan. Het huis van oud-wethouder Cees Meeuwis staat voor 4,5 miljoen euro te koop.

Meeuwis, die zijn fortuin vergaarde in de telecomwereld, betrok het eeuwenoude huis tien jaar geleden. “We zijn toe aan wat anders”, laat hij weten. “We hebben tien jaar op de mooiste plek van Breda gewoond. We hebben een gezin met kinderen, waarvan de oudsten alle kanten opschieten.”

De beslissing om het buiten Breda te zoeken, België is het plan, is al eerder genomen. “Dat was ook de reden dat ik niet verder ben gegaan als wethouder. Je kunt niet je huis te koop zetten en dan niet zeggen wat je gaat doen. Daarom ben ik ook geen commitment meer aangegaan.” Hij heeft dus ook niet gesolliciteerd als burgemeester? “Die conclusie klopt.”

De woning aan de Ulvenhoutselaan is een van de oudste woonhuizen van de stad. De naamgeving van de huidige bebouwing gaat terug tot 1773, toen eigenaar Valk van Aalst het tot Valkrust doopte. De eerste bewoning van wat toen de Wijngaard heette, gaat nog veel verder terug. In de eerste eeuwen was het landgoed aan de oever van de Mark het onderkomen van een van de stadhouders.  

Begin vorige eeuw was na een legaat eigendom van ziekenhuis Laurens, dat tegenover het pand lag. Het huidige huis is in 1998 na een brand geheel gerenoveerd en gemoderniseerd, passend binnen de monumentale status. De woning heeft twaalf kamers en staat op 3600 vierkante meter grond, grenzend aan een openbaar park.

De afgelopen jaren kwamen sporadisch panden als deze op de markt. De ‘Schatjesvilla’ aan de Dr Batenburglaan, waarvan de vraagprijs eveneens 4,5 miljoen was. Ook Landgoed de Burgst in de Haagse Beemden wisselde niet al te lang geleden van eigenaar. Dat stond voor 3,75 miljoen te koop. Makelaar Hans van der Gijp van GB Makelaardij noemt De Burgst als een van de vergelijkbare huizen. "Zo zijn er niet veel in Breda. Vaak blijven dit soort heerlijkheden, zoals ze ook wel genoemd worden, ook heel lang in de familie. Een pand als dit komt misschien eens in de twintig jaar voorbij. Je kunt het vergelijken met Wolfslaar, Landgoed Anneville of Landgoed Valkenberg."

Meeuwis zelf gaat niet op zijn lauweren rusten als hij Breda heeft verlaten. “We zijn druk bezig met onze stichting en ik ben mijn investeringsbedrijf weer aan het opstarten.” Haast heeft hij overigens niet met de verkoop. “We zijn ons heel breed aan het oriënteren.”