Afbeelding

Nominatie Breda Pluim: Juwelier annex kapper Backx

Economie

BREDAPLUIM - Hoe gastvrij is ondernemend Breda in de binnenstad? De Breda Pluim houdt horeca en retailers scherp door ze te verrassen met een bezoek door een Mystery Guest. De bevindingen komen elke zaterdag op BredaVandaag en gelden meteen als nominatie. De nominatie van deze week: Backx op de Grote Markt.

Het kloppend hart van Breda is natuurlijk de Grote Markt. Gedomineerd door de Grote Kerk, geflankeerd door het stadhuis en haar bordes. Verder gevuld met horeca in allerlei vormen. En voor wie heel goed kijkt zit er tussen Sumo en Het Kabinet nog een zaakje: Backx.

Dat zaakje zit er al 76 jaar en is van de broers Eric en Niels Backx. Juwelier, horlogehandel en kapper in één smalle zaak aan de Grote Markt. Bij binnenkomst wordt een klant hartelijk begroet en er wordt er vriendelijk gevraag waar hij naar op zoek is.

Een horloge. Dat hebben ze. Snel worden de horloges tevoorschijn getoverd en uitgestald op een kleedje. Het juweliersdeel van de zaak is een tikje rommelig, maar niet op een vervelende manier: kettingen, ringen, broches en horloges liggen door elkaar. Dieper in de zaak zit een vrouw te wachten op een van de kappersstoelen.

‘Een horloge is echt een modeding geworden’, merkt een verkoopster op. “Ik kan toch nog geen minuut zonder”, zegt Backx. “De jeugd gebruikt veel vaker zijn of haar telefoon voor de tijd, maar die dingen gaan allemaal zo kort mee.” Het is duidelijk dat Backx horloges koestert. “Als je er fatsoenlijk mee omgaat, kan een goed horloge vele jaren mee.”

Honderduit kan Backx vertellen over horloges. Hoe ze werken, hoe je ze moet onderhouden, wat goede keuzes zijn. Het is een prettig en laagdrempelig gesprek, waarbij hij precies aan kan geven waar je op moet letten. Dan moet je wel op blijven letten, want je ogen schieten snel door de rest van de zaak. Het is klein, maar er zijn verbazingwekkend veel juwelen te vinden.

Grappig is dat het tegenwoordig hip is om zaken te combineren. Bij een boekhandel zit een koffiezaak, bijvoorbeeld. Steeds meer zaken worden een soort mengvorm. Backx heeft dat al jaren, met de kapperszaak achter de juwelier. Eigenlijk waren de gebroeders hun tijd dus ver vooruit. In de schaduw van de giganten die de Grote Markt kent, zit een zaakje dat al tientallen jaren wordt gerund door mensen die heel goed doorhebben hoe hun vak in elkaar zit.

Over de Breda Pluim
De Breda Pluim is een initiatief van Retailplatform, Breda, Koninklijke Horeca Nederland, NHTV, gemeente Breda, Bredase VVV en BredaVandaag en heeft als doel ondernemend Breda te  stimuleren de bezoekers van onze stad en van de terrassen en winkels gastvrij te ontvangen. Namens de onafhankelijke Pluim-commissie bezoekt een deskundige anoniem winkels, horeca en instanties in de Bredase binnenstad. BredaVandaag plaatst wekelijks de bevindingen van de Mystery Guest. 23 maart 2015 volgt een verkiezing en gala en wordt uit de genomineerden de meest gastvrije ondernemer gekozen. Volg de Pluim ook op Facebook.