Een rondje door het Klooster aan de Nieuwstraat, november 2013. foto Wijnand Nijs
Een rondje door het Klooster aan de Nieuwstraat, november 2013. foto Wijnand Nijs

Breda neemt regie in behoud monumenten Nieuwstraat

Economie

BREDA - De Gemeente Breda heeft aannemer Nico de Bont de opdracht gegeven deze maandag te starten met reparatiewerkzaamheden aan de monumentale panden aan de Nieuwstraat. De ontwikkelcombinatie Designhotel Breda is daar bezig met de realisatie van Grand Hotel Nassau. De restauratiewerkzaamheden liggen echter al sinds april stil, in afwachting van een lening van de provincie.

Breda stuurde kort voor het weekend een Breda Bericht naar de omwonenden waarin de werkzaamheden werden toegelicht. Het werk is nodig omdat ‘de bouwkundige staat van de panden steeds verder verslechtert en de monumentale waarde daardoor wordt aangetast’, staat in de brief te lezen.

Volgens de gemeente is er momenteel veel waterschade aan de panden doordat er regen naar binnen komt en door ondeugdelijke afwatering. “Ook zijn er diverse ramen stuk, waardoor duiven het pand vervuilen en aantasten. Er is sprake van zwamvorming die zowel de buitenschil als de constructie van de panden aantast. Nog langer wachten met herstelwerkzaamheden betekent dat de rijksmonumenten gevaar lopen.”

De aannemer gaat de monumentale panden wind- en waterdicht maken en gaat de zwammen bestrijden, laat de gemeente weten. De werkzaamheden starten op maandag 27 oktober en eindigen naar verwachting eind januari 2015. Als de aannemer klaar is, wordt de steiger verwijderd om overlast te voorkomen. De gemeente krijgt klachten over de toegankelijkheid van de panden via de steigers.

De ontwikkelcombinatie drong eerder zelf aan op snelle actie vanwege het risico op instorting en onherstelbare schade. Zo werd de kapel al aangepakt, nadat in augustus 2013 met het eerste werk begonnen werd. Omdat Richard Schul, de drijvende kracht achter de Ontwikkelcombinatie, nu geen actie heeft ondernomen, heeft de gemeente het heft in handen genomen. Een brief richting de eigenaren met daarin de opdracht om het benodigde onderhoud te verrichten om de rijksmonumenten in de gewenste staat te brengen, sorteerde geen effect. “Aangezien daar tot nu toe geen gevolg aan is gegeven, neemt de gemeente zelf de verantwoordelijkheid om het verval van de panden te stabiliseren om de rijksmonumenten zo voor de toekomst te behouden.”

Het noodzakelijke werkzaamheden om de monumenten te behouden staan los van de toekomstige ontwikkelingen van de panden, besluit de gemeente de brief. “Dat is een zaak van de eigenaren. De gemeente neemt hier slechts haar verantwoordelijkheid als bevoegd gezag voor het behoud van rijksmonumenten in de stad.”