Zijaanzicht van de Grote Kerk in Breda. foto Hinke Rutten
Zijaanzicht van de Grote Kerk in Breda. foto Hinke Rutten

Multatuli-lezing dit jaar in teken van de democratie en de menselijke maat

Cultuur

BREDA - Onder de titel ‘De democratie van de menselijke maat’ zal de Multatuli-lezing dit jaar gaan over de frictie tussen individuele vrijheid en collectieve verantwoordelijkheid.

Wanneer wordt eigen verantwoordelijkheid vragen ordinair verantwoordelijkheid afschuiven? Hoe kan het Europese project een vervolg krijgen zonder dat dit ten koste gaat van de eigen nationale identiteit? En is democratie wel zo universeel als wij in het westen graag denken? Aan de hand van enkele kenmerkende voorbeelden worden al deze thema’s tijdens de Multatuli-lezing besproken.

Vanwege de herdenking van de bevrijding van Breda in 1944 door Poolse soldaten biedt de lezing ook ruimte aan een visie vanuit Pools perspectief. De Poolse diplomaat en historicus Jan Rydel is gespecialiseerd in Pools-Duitse betrekkingen. Met name de periode 1945-1948 fascineert hem. Zijn voordracht zal dan ook gaan over de West-Europese na-oorlogse democratie gezien vanuit Pools gezichtspunt.

Socioloog en Jurist Kees Schuyt gaat een betoog houden over de bindingskracht van democratie. Hoe krijg je binding met mensen die niet gehoord worden, of niet gehoord willen worden? Als socioloog en jurist heeft hij veel over dit onderwerp nagedacht. Zo verschenen van zijn hand publicaties over de verzorgingsstaat, de reclassering in Nederland en de filosofie van de sociale wetenschappen.

Columnist, journalist, mens, filosoof en publicist Rob Wijnberg zal de Multatuli-lezing verrijken met een column. De journalist van het jaar 2013 betoogt dat vrijheid van meningsuiting eigenlijk een onmogelijke vrijheid is; een vrijheid die grenzen vereist, maar tegelijkertijd juist die grenzen verwerpt. Wijnberg verdedigt ieders recht van spreken, of het gaat om een oproep tot het verbieden van de koran, een pleidooi voor de legalisering van pedofilie of het domweg uitschelden van een ambtenaar in functie: het vrije woord prevaleert.

De avond wordt aan elkaar gepraat door meesterinterviewer Frenk van der Linden. De lezing vindt plaats op vrijdag 31 oktober 2014 om 14.30 uur. Bekijk het hele programma op de site van de Multatuli-lezing