Afbeelding
Pepijn Nagtzaam

Breda wacht claim van bijna 11 miljoen rond De Lunet

Economie

BREDA - De gemeente Breda wacht een lange juridische strijd met de eigenaar van winkelcentrum de De Lunet.  Die eigenaar, De Lunet BV, is het oneens met het afwijzen van planschade rond het winkelcentrum.

Volgens advocaat Mieke Geraedts heeft De Lunet recht op planschadevergoeding. “Omdat de bestemming is gewijzigd van detailhandel naar wonen. Dat kan volgens de wet planschade tot gevolg hebben.”

De gemeente Breda denkt daar anders over. Die betoogt op basis van onderzoek door Ten Have Advies dat de eigenaar bij het aanschaffen van het centrum had kunnen weten dat die bestemmingswijziging er aan zat te komen. Geeraedts bestrijdt dat. “De plannen tot wijziging waren destijds niet concreet.” In een brief van 22 juli werd De Lunet meedegedeeld dat de gemeente geen aanleiding ziet tot het vergoeden van planschade.

De Lunet denkt bovendien sterk te staan in deze claim omdat de gemeente in de ogen van De Lunet met de verkeerde partij afspraken heeft gemaakt, namelijk met projectontwikkelaar HEJA. “Daarmee zijn vergaande afspraken gemaakt, terwijl HEJA geen enkele zeggenschap had.” Want, stelt de advocaat, HEJA had wel een koopovereenkomst, maar: ‘Er is nooit een leveringsacte geweest.’

HEJA had destijds plannen voor woningen op de plaats van het winkelcentrum. De winkels die in de Lunet gevestigd waren zouden verhuizen naar wat nu Stada Stores heet. Het faillissement van de ontwikkelaar gooide roet in het eten. HEJA werd geen eigenaar van De Lunet, de winkels bleven bestaan, en het woningbouwplan verdween in de koelkast.

Het bezwaar tegen de afwijzing van de planschade komt dinsdag aan de orde in de commissie bezwaarschriften bij de gemeente Breda. Geeraedts verwacht dat een van beide partijen bij de rechter bezwaar gaat aantekenen tegen het besluit. Het advies van de onafhankelijke commissie is niet bindend voor de gemeente.

In de zijlijn van deze zaak plaatste de fractie van BOB vraagtekens bij de rol van Geeraedts, die eveneens voorzitter is van de provinciale VVD-fractie. Er zou volgens Van der Horst sprake zijn van belangenverstrengeling. Volgens Geeraedts is dat niet aan de orde. “Ik zou niet weten welke provinciale belangen hier worden geschaad.”