foto Jorgen Janssens
foto Jorgen Janssens

Breda stopt 855.000 euro in vuile grond

Politiek

BREDA - De gemeente reserveert 855.000 euro voor bodemsanering. Daarover sprak de commissie Economie maandagavond. In Breda zijn er 22 spoedlocaties waarvan 4 met een humaan risico, zo is te lezen in de begroting 2015.

De term ‘humaan risico’ wordt gebruikt voor plekken waarvan bekend is dat er sprake is van bodemverontreining in zo’n mate dat het risico kan opleveren voor de gezondheid. De vier locaties waar het in Breda om gaat zijn goed in beeld en vormen volgens een gemeentewoordvoerder geen risico voor de volksgezondheid.

Toch moeten ze wel worden aangepakt. Bij drie van de vier locaties is er al geen sprake meer van humane risico’s. Het gaat om voormalige chemische wasserijen op Aardenhoek 10 en Allerheiligenweg 81. Op Haagweg 241, het vroegere Saval-terrein, is er al gesaneerd. Die drie locaties zijn al beheerst. Op Valkenierslaan 224 werd gehandeld in vloeibare brandstof. De Omgevingsdienst is nu met de eigenaar in gesprek om ofwel te saneren, ofwel aan te tonen dat er geen humane risico’s meer zijn.

Een gemiddelde sanering kost tussen de 2 en 4 ton, aldus wethouder Selcuk Akinci. “Breda heeft (volgens het bodemconvenant) de verplichting om in 2015 alle vervuilde locaties waar een humaan risico speelt beheerst te hebben. Dat gaan we absoluut halen. In 2020 moeten dan alle locaties aangepakt zijn.” De gemeente verwacht dat dit geld nodig is om daaraan te voldoen.