Peter Visser

NAC met veel moeite langs Fortuna Sittard

SITTARD - NAC heeft met veel moeite de volgende ronde van de KNVB-beker bereikt. De Bredanaars hadden een verlenging nodig om Fortuna Sittard uit het toernooi te knikkeren. In Sittard won het team van Interim-coach Hellemons met 2-3. Door de overwinning mag NAC nu aantreden in de achtste finales van de beker.

Ideale uitgangspositie
Net als in de vorige ronde tegen SV Spakenburg lukte het NAC dus niet om een tegenstander van aanzienlijk lager niveau te verslaan.  Het begin was veelbelovend, want al na vijf minuten scoorde NAC tegen de nummer laatst van de eerste divisie. Mats Seuntjens schoot op aangeven van Uros Matic de 0-1 binnen.

De Bredanaars creëerden daarmee de ideale uitgangspositie voor zichzelf. De ploeg jaagde niet meer vol door op Fortuna Sittard en zorgde er tegelijkertijd voor dat de Limburgers niet gevaarlijk konden worden.

Penalties
NAC schoot nog een paar keer op goal en de thuisploeg testte Jelle ten Rouwelaar een keer, schitterend voetbal met flitsende combinaties werd het niet. Vlak voor rust  stoomde Remy Amieux op, werd neergehaald in het strafschopgebied en kreeg een penalty toegekend. Na gemiste strafschoppen tegen ADO en Vitesse, was het nu wel raak. Adnane Tighadouini schoot NAC naar een 0-2 ruststand.

Na NAC was het nu de beurt aan Fortuna om een penalty te nemen. Nadat een schot op goal was afgeketst op de hand van een NAC-verdediger, werd de bal vlak na de rust op de stip gelegd. Seku Conneh faalde niet en scoorde de aansluitingstreffer. Het geloof keerde terug bij de 1200 supporters in het Offermans Joosten Stadion. Terecht, bleek tien minuten na de 1-2, want invaller Jordi Baur scoorde met een prachtig boogballetje over Ten Rouwelaar de gelijkmaker.  De ploeg die nog niet had gescoord in eigen huis, had er nu twee inliggen.

Verlenging
De controle die de ploeg  voor rust wel had, was volledig verdwenen in het eerste deel van de tweede helft. Fortuna Sittard combineerde en viel aan, maar kon niet verbloemen waarom het laatste staat in de Jupiler League. Passes werden ingeleverd bij de tegenstander of verdwenen over de zijlijn. Ondanks dat bleef de thuisploeg strijden en
aanvallen. Voor NAC niet verkeerd, omdat het zo terug kan vallen in het vertrouwde spel: reageren op de tegenstander.

Alleen liet ook het vertrouwde systeem de Bredanaars in de steek. Net als bij Fortuna was de passing slordig. Toch lukten het NAC om drie grote kansen te creëren om de winnende te maken. Kingsley Boateng en zijn latere vervanger Jeffrey Sarpong faalden beide in een één-op-één-situatie. De hele NAC -aanval faalde kort daar op, toen ze met zijn drieën de bal niet in de goal kregen na een scrimmage voor het doel van Fortuna. Gescoord werd er niet meer in de reguliere speeltijd en dus volgde er een verlenging.

Wakker
NAC leek eindelijk wakker te worden uit de slaapje die het in de tweede helft had gedaan en kwam al snel weer op een voorsprong. Doelman Ferhat Kaya kon eenmaal redding bieden, maar Erik Falkenburg schoot uiteindelijk hard binnen: 2-3. De ontlading was enorm bij de
middenvelder richtte al zijn opgebouwde frustratie af op de cornervlag.

Na het doelpunt van NAC werd er niet meer gescoord. Fortuna probeerde het wel, maar kwam niet meer langszij. Amieux behoede zijn team voor strafschoppen, toen hij de bal wegschoot voor de voeten van spits Donny de Groot. De overige duels worden gespeeld op woensdag en donderdag. Daarna zal blijken tegen wie NAC moet aantreden in de