Afbeelding
Pepijn Nagtzaam

'Vestiging asielzoekers in AZC Boschpoort verloopt goed en rustig'

Nieuws

BREDA - De vestiging van vluchtelingen in voormalige gevangenis de Boschpoort verloopt goed en rustig, volgens wethouder Patrick van Lunteren. Dat zei hij woensdagavond bij de commissievergadering Maatschappij.

“De eerste vluchtelingen hebben hun plekje gevonden, al is het natuurlijk altijd even wennen”, zei Van Lunteren. Met burgermeester Van der Velden is hij op bezoek geweest bij het asielzoekerscentrum. “Op het gemakje komen er steeds meer bij. We hebben goed contact met de beheergroep, de politie en andere betrokkenen. Ik hoop dat het rustig blijft en in een gezellige en gemoedelijke sfeer doorgaat.”

- Lees hier hoe de asielzoekers (komen te) wonen in de Boschpoort 
- En bekijk hier de foto's die BredaVandaag eerder maakte in het AZC


De komst van de asielzoekers is vertraagd omdat de brandweer het gebouw nog niet als brandveilig had vrijgegeven. Zo moesten de zware, stalen celdeuren vervangen worden voor normale deuren en moest het ‘stille’ brandalarm van de gevangenis vervangen worden voor een luid alarm.

Onderwijs
De eerste kinderen van asielzoekers hebben al een plek gevonden in het onderwijs. “We zijn nog in gesprek met het COA over de onderwijsbijdrage.” Dat had op 1 oktober al geregeld moeten zijn, maar toen waren er nog geen asielzoekers. Er is wel een overeenkomst met het COA, al moet die nog langs het ministerie. 

Om hoeveel kinderen het precies gaat is nog niet duidelijk, aangezien de asielzoekers in groepen aankomen. “Sommigen gaan meteen onderwijs volgen, anderen hebben wat meer tijd nodig om te acclimatiseren.” Over een paar weken is er meer duidelijkheid over hoeveel kinderen in Breda naar school gaan. De kinderen gaan naar de Fontein en het Kellebeek.