http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2010-11-02/vergoedingen-bredase-partijleden-omlaagfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2010-11-02/vergoedingen-bredase-partijleden-omlaagfoto Erik Eggens

'Snel plan van aanpak voor burger-, buurt- of wijkbegroting'

Politiek

BREDA - De door het college geopperde plannen voor een wijkbegroting roepen nog veel vragen op. Er moet meer informatie en duidelijkheid komen over hoe en op welke manier zo'n wijkbegroting tot stand komt, vonden verschillende partijen tijdens de commissievergadering woensdagavond. Wethouder Van Lunteren (Financiën, SP) wil met een wijkbegroting inwoners mee laten denken over waaraan de gemeente in hun wijk geld uitgeeft.

Dat die informatie er nog niet is, is logisch volgens Van Lunteren. Hij wil dit jaar gaan praten met wijk- en buurtraden en kijken hoe er invulling gegeven kan worden aan het plan. De gemeente moet in bepaalde dingen sowieso geld investeren in wijken (denk aan straten, riolering), maar bij andere zaken is het niet vreemd dat de bewoners mee kunnen beslissen waaraan, redeneert Van Lunteren.

Sanne Bijlsma van de PvdA vindt het een mooi plan. “Het is de kern van de democratie, de macht ligt bij het volk”, zegt zij. Gaston de Jong (BOB) twijfelt daaraan: “Als het besloten gaat worden door wijk-, buurt- en dorpsraden is er juist geen democratische legitimiteit. Dat zijn geen gekozen organen.”

Breda’97 heeft daar een snel antwoord op. “Op het moment dat we dit neerleggen bij burgers gaan we van hen toch ook gewoon rekening en verantwoording vragen en eisen”, stelde Dick Vuijk (Breda '97). “Op die manier blijft de verantwoordelijkheid toch bij de gemeenteraad.”

D66 stipte een ander punt aan: “Bij een plan als dit moet je goed oppassen. Tussen de verschillende wijkraden zit een groot verschil in organisatiegraad. Het zou vreemd zijn als de ene wijk het beter heeft omdat hun wijkraad beter georganiseerd is”, meende Maddy van Hemel.

Later meer over het bovenstaande, gaf wethouder Van Lunteren aan. “Ik zie vooral aansporing om snel met een plan van aanpak te komen.” Over werkwijze, vorm, cijfers, grootte, locaties en dergelijke is op dit moment nog niets bekend. Eerst gaat de wethouder op verschillende plekken praten over het idee.

Daarna volgt het bedenken van een naam voor de begrotingsystematiek. Want of het nu buurt-, wijk- of toch een burgerbegroting is, dat is onduidelijk.