Afbeelding
gemeente Breda

Gemeente Breda wil kwaliteit dienstverlening drastisch verbeteren

Politiek

BREDA - De gemeente Breda wil de komende twee jaar de dienstverlening flink verbeteren. Het aantal regels moet omlaag en de productiviteit van de ambtenaren omhoog. Voor het eerste is er de campagne ‘hou het simpel’ opgezet. Het tweede punt wil de gemeente bereiken door haar ambtenaren vooral slimmer, efficiënter en flexibeler te laten werken. Met de verbeteringen hoopt de gemeente twee miljoen euro te besparen.

CDA-raadslid Basile Lemaire maakte zich al eerder hard voor een betere dienstverlening voor de ondernemers in de stad. In een stuk op BredaVandaag schetst hij samen met D66-er Tim van het Hof wat er allemaal op een beginnende ondernemer afkomt. De plannen van het college noemt hij daarin te intern gericht.

Ook tijdens vergadering van de commissie Bestuur hamert Lemaire op de noodzaak om van buiten naar binnen te werken. “De plannen van het college zijn vooral gericht om de interne bedrijfsvoering efficiënter te maken, terwijl dienstverlening juist zou moeten gaan over de Bredanaar die geholpen wil worden.”

Het enkel afschaffen van regels, zoals het verbod op wildplassen, ziet Lemaire niet als een goede manier om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Verder zet het CDA-raadslid vragen bij de haalbaarheid van de twee miljoen euro die de plannen van de gemeente moeten opbrengen.

Volgens wethouder Bernie van den Berg wordt alleen al door de uitstroom van FTE’s binnen de gemeente de doelstelling van twee miljoen makkelijk gehaald. Volgens hem is het verder wel degelijk de bedoeling om van buiten naar binnen te werken. Hiervoor worden binnenkort 40 doelstellingen gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Wethouder Patrick van Lunteren benadrukt dat de werkdruk bij het verlenen van een vergunning met name zit in de eerste intake. Ook zouden veel burgers nog onterecht denken dat er heel veel niet mag. “Daarnaast zijn er een heleboel regels ontstaan door incidentmanagment. Ook zijn regels soms achterhaald, daarom beginnen we hou het simpel.”