Afbeelding
flickr

Breda krijgt 7,2 miljoen euro minder van het Rijk voor uitkeringen

Politiek

BREDA - De gemeente Breda krijgt volgend jaar een stuk minder geld voor uitkeringen van het Rijk. Vanwege bezuinigingen en een nieuwe verdeelmethode krijgt de stad 57,7 miljoen in 2015 tegenover 64,9 miljoen in 2014.

Met het geld kan Breda 4.180 uitkeringen betalen. In 2014 waren er 4.590 uitkeringstrekkers. Uitgaande van deze stand zou dat een tekort van 5,6 miljoen euro opleveren. Om de financiƫle gevolgen beheersbaar te houden is er voor de eerste drie jaar een overgangsregeling ingesteld. Zonder deze regeling zou het tekort nog veel hoger zijn.

De verlaging komt door een nieuwe berekening van de overheid. Hierdoor krijgen kleine gemeentes relatief meer te besteden dan grote. Ook Tilburg en Den Bosch krijgen volgend jaar minder geld voor uitkeringen. Verder zorgt de wet hervorming kindregeling voor een verlaging van het bedrag met 2.5 miljoen euro. Hoewel de gemeente verwacht deze korting budgetneutraal op te kunnen vangen.

De gemeente Breda is van plan om de negatieve gevolgen van de verlaging aan te kaarten bij de VNG, Divosa en de G32. Hierbij wordt gekeken in hoeverre een gezamenlijke actie richting de rijksoverheid wenselijk en noodzakelijk is.