Afbeelding

Aanhoudend vandalisme verdrijft HSL-kunstwerk

Cultuur

PRINSENBEEK - De steeds terugkerende vernielingen aan het HSL-kunstwerk ‘High speed in slow motion’ zijn voor de gemeente Breda aanleiding het werk te verwijderen uit Park Over-Bos. Dat gebeurt deze week.

In overleg met de Belgische kunstenaar Gert Robijns wordt gekeken naar een mogelijke nieuwe locatie in Breda waardoor het behouden blijft. Het kunstwerk bestaat uit vier delen: een maquette, waarop de route van de HSL zichtbaar is, een lichtlijn langs de tunnelbak van de HSL en twee ventilatoren met luidsprekers die symbolisch de beweging van de trein voel- en hoorbaar maken.

De Gemeente Breda is tot de conclusie gekomen dat Park-Overbos niet meer de juiste plek is voor dit kunstwerk. Het kunstwerk is destijds voortgekomen uit de afspraken die gemaakt zijn bij de aanleg van de HSL en is uitgevoerd als kunsttoepassing in het voor iedereen toegankelijke park.

Het kunstwerk is, sinds de plaatsing in 2011, voortdurend doelwit geweest van vandalisme. De gemeente heeft het enkele keren hersteld en heeft diverse maatregelen getroffen om het kunstwerk te beschermen tegen vernielingen. “Effectieve beschermingsmaatregelen zouden de essentie ervan echter te veel geweld aandoen”, aldus de gemeente. Het werk wordt daarom in zijn geheel verwijderd.