Afbeelding
flickr

Hondenbelasting omlaag (nee), Steun Techlog campus (ja) en andere moties

Politiek

BREDA - Over zeshonderd miljoen valt best wel iets te zeggen. Dat werd er donderdagavond dan ook gedaan over de begroting van Breda voor 2015. Een stuk of tien moties, een paar amendementen en vooral heel veel discussie.

Al snel werd duidelijk dat er qua inhoud geen wereldschokkende veranderingen in de begroting aangebracht zouden worden. VVD ging fel in tegen het college en de SP. Later in de vergadering werd het allemaal wat rustiger en kwamen de partijen dichter bij elkaar. De sfeer werd losser en er werden wat grapjes gemaakt.

Aandacht naar Achter de Lange Stallen
Een VVD-amendement dat werd aangenomen ging over Achter de Lange Stallen. De partij vond, samen met D66, dat het ontwikkelproject opgenomen moest worden in de begroting. Dat was niet het geval. Dit amendement is na wat gemor (het is grotendeels een particulier ontwikkelproject) toch unaniem aangenomen en Achter de Langes Stallen wordt samen met Via Breda, Bavelse Berg en Amphia opgenomen in de categorie ‘Grote Projecten’.

Belofte aan Boschstraat wordt waargemaakt
Eerder heeft de raad een belofte gedaan over de Boschstraat. De straat is al jaren onderwerp van zorg en discussie en er is besloten dat de veiligheid verbeterd moet worden. En belofte maakt schuld. Dat was ook de titel van een motie van VVD en BOB. In eerste instantie wilden de partijen 150.000 euro vrijmaken voor die verbetering, maar dat plan kon rekenen op weinig steun. Na wat overleg heeft de raad unaniem besloten dat er eerst een verbeteringsplan gemaakt moet worden dat uiteindelijk gefinancierd kan worden vanuit het potje ‘citymaking’, dat er is voor verbeteringen in de binnenstad.

Paarse krokodil: 'ja, maar hij staat daar' 'ja mevrouw, hij staat daar'
D66 diende de ‘Paarse Krokodil’-motie in. Officeel is de naam ‘Maak het leuk, doe het creatief en hou het simpel’. Breda heeft in de begroting opgenomen dat er een mailadres wordt gelanceerd (houhetsimpel@breda.nl) om overbodige regelgeving te melden. D66 denkt dat met een klassieke aanpak niet alle doelgroepen gevonden worden en wil het creatiever zien. De partij hoopt op ludieke acties waardoor mensen gaan aangeven waar zij ‘paarse krokodillen’ zien in de gemeente. (Vrij naar dit spotje). De motie, die op brede steun kon rekenen, moet bureaucratische rompslomp tegengaan.

'Nog beter onderwijs!'
De motie ‘beter onderwijs’ is eveneens aangenomen. D66 stelde voor om een meerjarige onderwijsagenda op te stellen en nog meer te streven naar samenwerking. De gemeente het onderwijs stimuleren en faciliteren. Daarnaast moest de spilfunctie van scholen in wijken en dorpen verder uitgewerkt worden, net als de multifunctionaliteit van schoolgebouwen. Verantwoordelijk wethouder Haagh gaf aan dat er al veel overleg plaatsvond, maar vond wel wat van de titel van de motie. “Het is goed dat er ‘beter’ staat, want als je naar onze hogescholen kijkt is het lastig om hun kwaliteit (eerste en tweede beste van het land) te overtreffen.”

'Techlog- of technocampus?'
Daarnaast is een motie van fractie BOB aangenomen die het project Techlog-campus moet ondersteunen. De fractie meent dat het project met de steun van de raad een betere kans op realisatie heeft. “De gemeente moet zich inspannen in het samenbrengen van partijen en initiatieven in Techlog-campus”, zei Van der Horst. Opvallend hier was dat het project door meerdere raadsleden werd uitgesproken als ‘technocampus’. En dat is toch weer een héél ander verschijnsel.

Hondenbelasting halveren
De VVD pleitte in een motie voor een halvering van de hondenbelasting. Daarvoor kregen de liberalen onvoldoende handen op elkaar. De Bredase hondenbezitter hoeft daardoor niet op lastenverlichting te rekenen, al gaf de partij aan hier op terug te komen.