De kinderboerderij in Hoge Vucht. foto Hinke Rutten
De kinderboerderij in Hoge Vucht. foto Hinke Rutten

Bredase kinderboerderijen tot woensdag dicht vanwege vogelgriep

Algemeen

BREDA - Vanwege de in Hekendorp geconstateerde vogelgriep blijven alle kinderboerderijen in het land in elk geval tot woensdagmiddag dicht. Deze zogenoemde standstil van 72 uur houdt in dat publiek deze dagen niet welkom is en dat voor het personeel strenge hygiëneeisen gelden. Het gaat om een verplichte maatregel, aldus de woordvoerder van de de vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN). 

Ook de Bredase kinderboerderijen De Sik, Parkhoeve, Wolfslaar en Zandberg blijven om deze reden dicht.  Na woensdagmiddag mogen bedrijven die  pluimvee totaal kunnen afschermen van andere dieren en bezoekers weer open.  Overigens is bij geen enkele kinderboerderij vogelgriep aangetroffen. 

De periode van 72 uur is nodig nadat  zondag  is vastgesteld dat de vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp zeer besmettelijk is voor vogels. Voor kippen is deze variant dodelijk. Deze variant van de vogelgriep is van dier op mens overdraagbaar. "Daarom moeten ook kinderboerderijen per direct maatregelen treffen", aldus de vereniging op haar website. "Mensen kunnen geen andere mensen besmetten, maar wel de kippen."

De maatregelen voor het personeel zijn vrij omvangrijk, blijkt uit de verklaring van de vereniging. "Voor kinderboerderijen is het onmogelijk om 'bij de poort' te controleren waar alle bezoekers de afgelopen 72 uur zijn geweest en of ze misschien in contact zijn geweest met tamme of wilde vogels. Om elke vorm van besmetting uit te sluiten, moet elke boerderij daarom 72 uur op slot. Alleen medewerkers (of vrijwilligers) die de dieren komen verzorgen en zelf niet in contact zijn geweest met pluimvee de afgelopen 72 uur, mogen op de kinderboerderij komen. "